Microsoft spustil sociální síť So.cl jen pro studenty

LP Fish
20. 12. 2011 14:30
Nová sociální síť Microsoftu je určená jen vybraným studentům. I tak však nabízí jen služby, které už vznikají jinde.
Foto: Aktuálně.cz

Když Microsoft oznámil v červenci, že připravuje vlastní sociální síť, řada komentátorů upozorňovala, že na takový krok je pozdě, protože trh už je dostatečně uspokojen nabídkou Facebooku.

Microsoft tuto výzvu přijal a nakonec spustil sociální síť So.cl (soušl), kterou pojal jako experimentální univerzitní projekt, do kterého se přihlašujete... facebookovým účtem.

Pouze pro vybrané

Microsoft prozatím spolupracuje s několika vybranými americkými univerzitami, postupně chce do projektu zapojovat i další instituce a jedince. Přihlásit se jako jednotlivec však prozatím není možné.

Při tvorbě vnitřního světa své sociální sítě se Microsoft nesoustředil na kopii reálného světa jako Facebook, ale na dnes aktuální sdružování na základě zájmů.

Studenti tak mohou sdílet své vyhledávání i zajímavé facebookové statusy ve skupinách, vytvořených podle jejich zaměření či koníčků. So.cl umožňuje také přímý videochat.

Nepříliš originální

Lili Cheng, hlavní manažerka výzkumné laboratoře Microsoft FUSE, která je za projekt So.cl zodpovědná, službu pro Techcrunch popsala slovy: "Očekáváme, že lidé budou i nadále používat své oblíbené sociální sítě a vyhledávací nástroje. Doufáme, že při experimentování s tím jak mohou být sociální sítě a vyhledávání kombinované, dostane víc lidí k přemýšlení nad nástroji, které dnes pokládáme za samozřejmost."

Jak však připomínají i samotní čtenáři v diskusích, Microsoft zdaleka nepřichází se spojováním podle zájmů jako první.

Podobný projekt, který k zájmovým okruhům přidává ještě lokaci a je určen pro širokou veřejnost je na internetu například Hyphos (v beta fázi), ve světě mobilních telefonů zase podobné služby jako So.cl poskytuje také aplikace Glancee.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy