Facebook o vás sbírá data, i když na něm nejste

LP Fish
27. 10. 2011 10:10
Sdružení Europe vs. Facebook podalo na sociální síť v Irsku celkem 22 stížností. Nelíbí se mu, jak nakládá s osobními daty uživatelů - i lidí, kteří na Facebooku vůbec nejsou.
Foto: albinoblacksheep.com

Okolo Facebooku a jeho přístupu k osobním datům začíná přituhovat. Gigant v oblasti sociálních sítí čelí dalšímu obvinění. Vytváří prý totiž profily také lidem, kteří nejsou jeho registrovanými členy.

Za stížností stojí sdružení Europe vs. Facebook reprezentované rakouským studentem práv Maxem Schremem. Na facebook podalo irskému úřadu pro ochranu osobních údajů už 22 stížností.

Podle jedné z nich Facebook shromažďuje údaje jako jsou jména, e-mailové i fyzické adresy a informace o zaměstnání. Poté vytváří tzv. stínový profil.

"Shromážďování těchto informací Facebooku umožňuje vytvářet profily i neregistrovaných uživatelů, případně o tyto informace doplňuje profily existujících uživatelů. Toto se děje v pozadí a bez varování a členové i nečlenové (Facebooku) se setkávají jen s projevy existence "stínových profilů". Jsou jimi například návrhy přátel a pozvánky pro nečleny od lidí, se kterými se znají i v reálném životě," píše se ve stížnosti.

Co o vás Facebook ví?

Podle Digital Trends si tak zřejmě před Facebookem nemůžou připadat bezpečně ani lidé, kteří na něm profil nemají.

Vytváření "stínových profilů" je pro Facebook cestou k potenciálnímu uživateli. Snaží se vytěžit co největší množství informací z dat, která k němu každou vteřinu proudí prostřednictvím jakéhokoli obsahu, který uživatel vloží.

A při jeho 800 milionech registrovaných uživatelích se dá předpokládat, že i když vy sami na něm profil nemáte, někoho, kdo na něm profil má, znáte.

Irská kauza tak ukáže, jaká je pravděpodobnost, že pokud o vás někdy někdo na Facebooku mluvil, máte svůj profil už také předpřipraven.

 

Právě se děje

Další zprávy