Twitter se pustil do boje se spammery

Adam Fiala
17. 4. 2012 4:58
Společnost Twitter podala žalobu na strůjce spamovacích nástrojů, které usnadňují bombardování nechtěnými zprávami

Nejenom e-mailová poštovní schránka trpí zahlcením nevyžádaným materiálem, která se v lepším případě projeví jako neškodný spam, v jiném jako potenciálně velmi nebezpečný virus. Ať tak či onak, smetí do e-mailu nepatří a tweetovací služba na Twitter.com se přidává k ráznému boji proti spamovacím nástrojům. V lednu tak učinila síť Facebook a jménem mikroblogovací služby Twitter byla ve čtvrtek pátého dubna podána další žaloba.

Slepá honba za sbíráním tweetujících followerů

Jejím terčem jsou spammeři a spamovací nástroje jménem TweetAttacks, TweetAdder, TweetBuddy, Troption a Justinlover. Často se prezentují jako akcelerátory rychlejšího zisku nových followerů. Jako by mělo nějaký přínos mít milion následovníků jako první svého druhu Ashton Kutcher.

Falešné nahánění followerů pomůže jenom reklamě, ale ublíží samotnému smyslu sociálních sítí. Kardinální problém přitom nepředstavují jednotliví autoři spamů, ale softwarové vybavení, které je většinou poskytováno bezplatně a usnadňuje samotnou tvorbu spamu. Twitter samozřejmě nevzdává ani klasický boj proti nevyžádaným zprávám, ale slibuje si, že vstupem zákona do hry by se mohla situace zlepšit.

Kontrola zkrácených odkazů

Pokud by se v rámci soudního řízení podařilo tyto poskytovatele zrušit, dost možná by se za chvíli objevili jiní, kteří by skutečné tweetování narušovali. Přineslo by to aspoň částečné zlepšení stavu. Twitter patří vedle Facebooku k jedené z nejvýznamnějších sítí na internetu. Aby ochránila své prostředí před škodlivým obsahem, zakoupil Twitter také anti-malwarovou společnost Dasient, díky čemuž lze kontrolovat zkrácené odkazy proti špatnému obsahu.

 

Právě se děje

Další zprávy