Virů, které kradou v mobilech, v roce 2012 přibude

LP Fish
15. 12. 2011 14:05
Podle společnosti Lookout není dostatečný tlak na bezpečnost v mobilní sféře a to především u přístrojů na platformě Android. Producentů malwaru bude v příštím roce přibývat jednoduše proto, že se to vyplatí.
Foto: Aktuálně.cz

Společnost Lookout, která je autorem jedné z nejúspěšnější bezpečnostní aplikace na Android Marketu Lookout Mobile Security, zveřejnila zprávu o stavu bezpečnosti na mobilních sítích v roce 2011, i s předpovědí pro rok 2012.

Podle zprávy se v průběhu roku 2011 zvyšovala možnost, že mobilní zařízení přijde do styku s malwarem. Tento trend bude pokračovat i v roce 2012.

Někde méně, někde víc

Američtí vlastníci přístroje s Androidem měli v roce 2011 4% šanci, že se s malwarem setkají, zatímco uživatelé platformy Android v Rusku nebo Izraeli až 11%. Šlo především o dva typy virů - jeden krade citlivá data, druhý utrácí peníze (například vytáčením drahých linek) bez vědomí majitele.

Globální pravděpodobnost, že člověk klikne na nebezpečný odkaz však byla mnohem vyšší: mezi 36 - 40 %. Uživatelé mobilních zařízení mají třikrát větší pravděpodobnost že se setkají s malwarem, než uživatelé PC.

Lookout vnímá ve své zprávě malware jako rozvíjející průmysl. Podle zjištění firmy bude v příštím roce stoupat ziskovost malwarových infekcí a snižovat se náklady na jejich produkci.

SMS podvody a botnety

V roce 2012 podle předpovědi Lookout hrozí  nárůst malwaru, který bude krást peníze přímo z účtu majitele telefonu, pomocí tzv. SMS podvodů. GGTracker, nejúspěšnější virus tohoto typu roku 2011, ukradl podle Lookout asi milion dolarů. Aplikace zasílala bez vědomí majitele drahé SMS zprávy.

V roce 2012 se však mají také probudit další botnety, do kterých může být telefon zapojen opět bez vědomí majitele. V roce 2011 našli Lookout deset takových sítí infikovaných zařízení, které se pak podílejí na rozesílání spamu a další kriminálních činnostech. V roce 2012 budou podle Lookout chtít současní producenti botnetů zvýšit své zisky instalováním dalšího malwaru a navíc přibudou minimálně ve stejné míře nové botnety.

Podle Lookout bude také pokračovat stav, kdy budou autoři malwaru zneužívat bezpečnostních děr, protože stále existuje větší tlak na vývoj nových verzí než na propracovanou bezpečnost operačních systémů a dalších datových prostředí, které mobilní průmysl používá.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy