Síť nepřátel na Facebooku: Přidat můžete zvíře i kolegu

Tereza Holanová Tereza Holanová
31. 3. 2012 14:05
Chci, aby se lidi hlásili i k tomu, co nemají rádi, říká autor nové aplikace
Foto: Tereza Holanová

Dallas - Tlačítko "nelíbí se mi" na Facebooku stále ještě nenajdete. Zato si teď můžete vytvořit seznam lidí, míst nebo věcí, které nemáte rádi.

Umožňuje to nová aplikace, která se nazývá EnemyGraph a kterou uvozuje slogan "Pokud nemáte nepřátele, nemáte charakter". Po dvou týdnech existence funkci využívá zhruba 20 tisíc osob.

Služba nabízí jak nepřátele všeobecné (politici, kočky, pavouci), tak zcela konkrétní, jako je zpěvák Justin Bieber, skupina Nickelback, prohlížeč Internet Explorer, hra FarmVille, gumové boty Crocs, ale také Timeline, která postupně nahrazuje dosavadní profily na Facebooku.

Označit můžete i své "kamarády"

Jak tedy aplikace funguje? Do vyhledávacího okénka stačí napsat "EnemyGraph". Poté, co službu povolíte, uvidíte seznam, co vaši známí nesnášejí nejčastěji. Pokud používáte EnemyGraph jako jediní, uvidíte hlášku "v tuto chvíli není mezi vámi a vašimi přáteli žádná disharmonie".

Sami se můžete zapojit, pokud kliknete na záložku "přidat nepřítele". Následně označíte buď někoho ze svých kontaktů, nebo cokoliv jiného.

EnemyGraph vás pak nenechá spát, ani když budete zrovna přátelsky naladění. Jakmile dáte "líbí se" čemukoliv, co některý z vašich přátel nemá rád, systém vás o tom hned informuje.

Facebook je moc líbivý

Nová funkce má veřejnosti umožnit, aby o společném "nezájmu" diskutovala.

"Většina sociálních sítí se snaží spojovat lidi na základě zájmů," uvádí tvůrce aplikace Dean Terry na svém blogu. "Lidé ale spojuje i to, co nesnášejí," doplňuje Terry, podle kterého tak vznikají nové diskuse a stará přátelství se utužují. "Když budete o kamarádech vědět, co nemají rádi, tak je mnohem lépe poznáte," myslí si autor.

Službu Terry vyvinul na jedné ze svých přednášek na Texaské univerzitě v Dallasu, kde přednáší. Podle CNN mu pomáhali dva studenti.

"Co mě k tomu vedlo? Chtěl jsem vyrovnat nepřirozenou kulturu líbivosti, kterou nám Facebook nutí a kde chybí prostor pro nesouhlas," píše Terry a pokračuje: "Když jsem kdysi viděl seznam přátel, okamžitě mě to napadlo. Kde je tabulka nepřátel? Nikdo ji ještě nevyrobil, tak jsem se do toho pustil."

Autor svůj projekt označuje za jistou formu "rouhání se sociálním médiím" a předpovídá, že Facebook jeho "podvratnou funkci" zakáže, jakmile začne být příliš populární. Zástupci největší internetové komunity se ale k jeho počinu zatím nevyjádřili.

 

Právě se děje

Další zprávy