Twitter bude závadné tweety mazat jen lokálně

LP Fish
30. 1. 2012 16:10
Twitter bude geograficky blokovat tweety, u kterých někdo nahlásí závadný obsah. Celkově se tak cenzura zmenší, a bude jasné, kdo svoje obyvatelstvo cenzuruje.

Od zahájení funkčnosti amerického zákona DMCA (Digital Millenium Copyright Act) dostal Twitter 4411 žádostí o stažení určitého tweetu, v průměru jde o deset denně.

Twitter je na základě těchto žádostí povinen likvidovat mimo jiné tweety, které odkazují na nelegální obsah a poškozují tak autorská práva. Ty tvoří podle Twitteru většinu žádostí.

Lokální cenzura

Jejich seznam i s důvodem, proč byly staženy, si můžete přečíst na stránce Chilling Effects, kterou provozuje aktivistická organizace Electronic Frontier Foundation (EFF). Ta se staví za ochranu soukromí a anonymity na webu.

Vymazané tweety přestávaly do nedávna existovat pro všechny uživatele.

Twitter však teď oznámil, že mění svou bezpečnostní politiku a bude tweety podle žádostí cenzurovat lokálně.

Přístupný zbytku světa

Tato změna znamená, že vymazené tweety nebudou vidět jen v zemích, jejichž zákony podle žádosti porušují.

"Porosteme-li i nadále v mezinárodním měřítku, budeme vstupovat do zemí s odlišnými názory na svobodu projevu," napsal Twitter serveru Ars Technica.

"Až do nynějška bylo jedinou možností jak vyhovět těmto zemím, odstranění obsahu pro celý svět. Dnes jsme schopní tento obsah zadržet před uživateli dané země a zároveň je udržet přístupné zbytku světa."

Chytrý si cestu najde

Řada aktivistů se obává, že tento přístup Twitteru bude nahrávat represivním režimům, které své žádosti směřují proti odkazům, souvisejících s politickými tématy.

"Vyzkoušeli jsme si to se SOPA a teď je čas protestovat proti cenzuře Twitteru," tweetují například Anonymous.

Ředitelka EFF Cindy Cohn si však myslí, že se celosvětová cenzura díky kroku Twitteru zmenší. "Myslím, že by se správným terčem hněvu teď měly stát spíš země, které své obyvatele cenzurují," řekla pro Ars Technica.

I v zemích, kde bude Twitter praktikovat vládní cenzuru, každopádně půjde opatření obejít, například pomocí anonymních sítí typu Tor.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy