Každý osmý telefon je v ohrožení, varují odborníci

ČTK ČTK
21. 7. 2013 18:18
Experti varují před výraznými bezpečnostními nedostatky v technologii mobilů
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Boston - Odborníci varují před výraznými bezpečnostními nedostatky v technologii mobilních telefonů, které by mohly hackerům umožnit útok až na půl miliardy mobilů. Informovala o tom agentura Reuters.

Hackeři by mohli díky bezpečnostním nedostatkům odhaleným německou společností Security Research Labs získat na dálku kontrolu nad cizími telefony, nebo vytvořit kopie některých SIM karet. Ty pak lze použít k finančním trestným činům či elektronické špionáži.

Podle firmy Security Research Labs jsou ohroženy telefony se SIM kartami využívajícími starou kódovací technologii DES, kterými je v současnosti vybaven minimálně každý osmý mobil. Hrozba se údajně týká všech typů telefonů, včetně iPhonů společnosti Apple a přístrojů s operačním systémem Android.

Generální tajemník Mezinárodní telekomunikační unie (ITU) Hamadoun Touré uvedl, že hodlá o této hrozbě informovat telekomunikační regulátory a další úřady v téměř 200 zemích. Výsledky výzkumu společnosti Security Research Labs označil za "ohromně významné". ITU podle něj hodlá pracovat na způsobu, jak ohrožené telefony před útoky ochránit.

 

Právě se děje

Další zprávy