Elektronické knížky na paměťové kartě? Leda v Norsku

Adam Fiala
27. 11. 2011 18:25
Existuje alternativa k čistě virtuálnímu pořizování elektronických knih, a to v Norsku
Norská čtečka e-knih Kibano se slotem na paměťové karty
Norská čtečka e-knih Kibano se slotem na paměťové karty | Foto: NRK.no

Na klasické čtečky elektronických knih, které jsou k dostání i v Čechách, se vejdou stovky knižních publikací. Každý e-book může zabrat třeba jenom 1 MB místa a váhově čtenář nic nepozná. Právě v tom tkví jedna z hlavních předností digitalizované literatury. Jeden norský maloobchodní prodejce se pustil do popularizace nového způsobu zacházení s tímto médiem. E-knihy se budou vydávat ve formě separovaných paměťových karet, na každé se bude nacházet pouze jedna jediná.

Z vize Stanislava Lema

Speciálně k těmto kartám bude existovat i upravená čtečka, která na svém zadním krytu nabídne slot pro umístění karty zvané DigiKort s uloženou knihou. Čtečka značky Kibano pojme právě jednu knihu. Majitel tak může zapomenout na celou knihovnu obsaženou v drobném zařízení. Na druhou stranu tím prodejce vychází vstříc každému, kdo má citový vztah ke knihám ve fyzické podobě, paměťová karta nabídne určitou náhražku. Navíc tato verze elektronických knih koresponduje se sci-fi vizí Stanislava Lema z knihy Návrat ke hvězdám.

Bez DPH

V současnosti je tento systém pouze doménou knihkupectví Norli Libris.  Společnost však věří, že by mohl koexistovat se stávajícím způsobem prodeje e-knih přes internetové stažení. Do budoucna by se mohl stát i platným standardem v daném průmyslu. Jejich výhodou je, že v rodném Norsku jsou osvobozeny od DPH.

 

Právě se děje

Další zprávy