3D brýle získají jednotný standard

Adam Fiala
20. 11. 2011 18:27
Velcí výrobci elektroniky se shodli a při pořízení 3D televize by měl mít zákazník jednodušší život
Foto: Xpand.me

Jen málokdy se velké společnosti na něčem shodnou. V srpnu však začala jednání mezi společnostmi Samsung, Sony a Panasonic spolu s Xpand 3D. Jejím výsledkem je nyní projekt a iniciativa za jednotný standard u 3D brýlí. Dosud si každá společnost vyvíjela vlastní technologie, které nebyly kompatibilní s výrobky konkurence. Když si zákazník pořídil 3D televizi a k ní brýle, musel v případě zakoupení televize jiné značky koupit také nové brýle.

Zapojí se do iniciativy všichni?

Samsung spolu se Sony a Panasonic patří k předním výrobcům 3D televizorů na trhu. Zákazníka by pak jedině zajímalo, co na to říká například firma LG, jejíž 3D HDTV jsou k dostání i v Čechách. Iniciativa, kterou společnosti rozjely, se týká brýlí, které používají různé typy spojení přes infračervené světlo a tradiční radiofrekvenci, přes kterou běží Bluetooth.

Standard od roku 2012

Podstatné je, že by stejné brýle měly fungovat při spojení s televizí, projektorem nebo monitorem počítače zobrazující obraz ve 3D. V zahraničí i v Čechách by pak měly fungovat i v kinech, které používají technologii Xpand 3D. Nyní začne testování jednotlivých produktů. Ti, kteří projdou, získají pro své brýle oficiální logo „Full HD 3D Glasses". Počítá se i se zpětnou kompatibilitou pro modely z roku 2011.

 

Právě se děje

Další zprávy