Ekonom radí: DPH zvýšit na 19 %, na důchody ale nesahat

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
19. 11. 2011 18:15
Michal Mejstřík, člen Národní ekonomické rady vlády, popsal Aktuálně.cz své návrhy pro Nečase

Praha - Zvýšit DPH na 19 procent, pozorněji hlídat výdaje na sociální dávky, výrazně podpořit export do zemí mimo EU a na důchody sahat jen v krajním případě.

I tak by česká vláda měla podle profesora ekonomie Michala Mejstříka čelit krizi, která komplikuje život Evropě.

Současný předseda Mezinárodní obchodní komory ČR a také člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) v rozhovoru pro Aktuálně.cz přidává i další návrhy. Tvrdí například, že zvážit by se měla i možnost více zdanit bohaté.

Právě NERV má pro vládu Petra Nečase připravit několik scénářů, jak upravit rozpočet na příští rok a jaká opatření přijmout kvůli očekávanému náporu krize.

Rozpočet, který v tuto chvíli posuzuje Poslanecká sněmovna, je konstruován na nerealistickém předpokladu vývoje ekonomiky - místo růstu o 2,5 procenta HDP se čeká propad až kolem jednoho procenta, což se na příjmech státu citelně projeví.

Situaci České republiky ale přesto hodnotí poměrně optimisticky. "V průmyslu vidím, že minulou krizi v roce 2009 vnímaly české podniky vážně a udělaly obrovský kus práce. Díky tlakům v krizi rostla produktivita práce, uspořily se zbytečné náklady a část podniků vyšla z krize silnější," míní.

A.cz: Neměl se státní rozpočet začít upravovat už ve chvíli, kdy bylo jasné, že ekonomický růst nebude takový, jak se odhadovalo?

Dosavadní přístup k rozpočtu považuji za docela racionální, protože zásahy budou muset být hlubší. Přišlo to trošku nečekaně. Já sám jsem doufal, že se podaří izolovat problém Řecka. Protože když chci neutralizovat "bombu", což je pro mě Itálie a Španělsko, musím včas izolovat "rozbušku", kterou je právě Řecko. Ale rozbuška už de facto vybouchla. A český rozpočet byl udělán na základě ještě dubnových prognóz.

A.cz: Jak vidíte další vývoj vy?

U vědomí posledních dnů mě optimismus o kladných číslech už přešel. Vidím to na nulový růst výkonu ekonomiky nebo jednoprocentní pokles - někde mezi tím.

Neškrtat důchody, jen zpomalit růst

A.cz: A co budete doporučovat vládě?

Vedle úspory výdajů asi dojde na zvýšení DPH na 19 procent. A musíme výrazně podpořit export.

A.cz: Kde byste naopak škrtal?

Jsem příznivcem dopadových studií všech mandatorních výdajů, tedy daných zákonem. V běžných výdajích ten prostor stále klesá. Reformní kroky, které teď vidíme, by měly vést k tomu, že lidé budou více spoléhat na rekvalifikace než na dávky. 

A.cz: Takže třeba škrtání sociálních dávek?

To není škrtání. Ale třeba z deseti dávek jsou tři a víc se to hlídá, aby je nedostávali ti, kteří je nepotřebují. Oslabí to samozřejmě poptávku. Ale na druhou stranu budou povinné veřejné práce. Je to příležitost i pro obce, které mohou vytvářet sociální pracovní místa a zapojit nezaměstnané do prací pro obec.

Víc zdanit bohaté

Foto: Petr Vyoral

A.cz: A myslíte, že se politická scéna shodne na tom, zda přijmout vaše doporučení? Věci veřejné mluví spíše o vyšším zdanění firem...

Jsem přesvědčen, že k dohodě dojde. Neviděl bych to na vyšší zdanění firem. Spíše se mluví o druhém pásmu daní z příjmu fyzických osob.

A.cz: A jak vysoké příjmy by měly být zdaněné víc?

To je na politické reprezentaci, kde tu hranici nastaví. Je to politické gesto, dopad do příjmů rozpočtu je malý, v řádech stamilionů, ne desítek miliard. Jde jen o pocit solidarity. Ostatně ti bohatší už teď tak jako tak kupují dražší věci a větší spotřebou odvádějí prostřednictví DPH více. Při scénářích hlubšího propadu už přichází v úvahu i zpomalení růstu příjmů obyvatelstva.

Důchody spíše nezpomalovat

A.cz: Bude třeba škrtat v důchodech?

To nemusí být škrtání důchodů, ale škrtání růstu důchodů, jeho zastavení. Ale musel by se zastavit růst všech příjmů. Při poslední krizi jsme viděli, že se zastavil v průmyslu, ale rostly příjmy třeba ve veřejné správě.

A.cz: Na základě čeho budete doporučovat, zda důchody zpomalit, nebo ne?

Musí se spočítat dopad různých škrtů. Když například zpomalíte růst důchodů, má to bezprostřední dopad na poptávku. Důchodci si příliš nespoří. Když ale zpomalíte růst příjmů jinde - třeba zavedete sociální karty, které nedovolují ze sociálních dávek kupovat alkohol - je to bezbolestné, na poptávce se to neprojeví.
Takže primárně doporučuji nezpomalovat důchody, pokud to nebude nezbytně nutné.

Evropa zatím selhává

A.cz: V jaké fázi je příprava scénářů pro krizi? Jak se vaše doporučení rýsují?

My teď chrlíme různé náměty a ministerstvo financí je posuzuje. A uvažujeme, zda škrtat položky, které mají malý dopad na poptávku. Musíme nejdříve vidět výsledek analýz. Nesmí to být tupé škrty, ale chytré, cílené. Zatím se s tím málo pracovalo.

A.cz: Může mít pravdu německá kancléřka Angela Merkelová, že problémy v Evropě můžou trvat až deset let?

Můžou, tedy v zemích, které trpí akutními problémy.
Některé země mají vedle třeba 80tiprocentního zadlužení ještě velké úspory - třeba Německo. Takové země mají zájem, aby se vývoj nevydal inflační cestou a jejich úspory nezlikvidoval. A jsou země, které mají jen hrubé zadlužení a pro ty je inflace výhodná. Takže se bojím, že tyto dvě skupiny zemí budou vystupovat ostře proti sobě.
Evropa zatím selhává ve svých řešeních. V případě některých zemí půjde o to projít vnitřní devalvací, snížit si mzdy nebo alespoň zastavit jejich růst. To je ale politicky nesmírně obtížné. A jenom některé země - Finsko a zčásti Německo - dokázaly na sebe vzít toto břemeno. Není možné někoho platit za dlouhodobý pobyt v domácnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy