V USA se schyluje k obchodu za bilion

dkl
26. 2. 2007 13:35
New York - Dva soukromé fondy chtějí koupit energetický gigant za 45 miliard dolarů.

Fondy Kohlberg Kravis Roberts (KKR) a Texas Pacific musí sehnat v přepočtu 970 miliard korun, pokud chtějí uskutečnit obchod, který si naplánovaly. Pod jejich křídla by za tuto sumu měl přejít největší producent energie v Texasu, firma TXU.

Pokud se obchod uskuteční, půjde o největší takzvaný zadlužený odkup v historii. Tyto akvizice se vyznačují tím, že až osmdesát procent peněz nutných k zaplacení je získáno úvěrem. Tyto nákupy jsou často prováděny za účelem spekulace, proto jsou nazývány též spekulačními nákupy. 

Půjčit si a koupit

Výhodou je, že kupující nemusí dávat dohromady obrovské sumy peněz ze svých zdrojů.

Podle zdrojů, které jsou obeznámeny s podmínkami obchodu, oba fondy vloží pět miliard dolarů, další 3,5 miliardy dolarů přidají čtyři investiční banky. Zbytek by si měli účastníci transakce půjčit.

Foto: Aktuálně.cz

Zakladatelé fondu KKR, Henry Kravis a George Roberts, už mají na svém kontě několik zadlužených odkupů, které překonaly třicetimiliardovou hranici.

Přesto k dnešnímu dni je na prvním místě akvizice společnosti Equity Office Properties, kterou do svého majetku získala Blackstone Group za 39 miliard dolarů.

"Dá se říct, že v ekonomice je dostatek volných peněz. Ty ženou obchody stále výš a výš," řekl pro agenturu Bloomberg Todd Richey, bývalý investiční bankéř v Bank of America.

Zatím bez povolení

Přesto ale hlavní otázkou zůstává, jestli obchod požehnají i regulační úřady. Jelikož TXU operuje na neregulovaném trhu a může si ceny určovat dle libosti, regulátoři alespoň omezují velikost firem, které mohou vzniknout případným spojením.

Letos již dvě obdobné akvizice nedostaly povolení, další dvě obří spojení teprve čekají na verdikt.

Společnost TXU se v roce 2002 dostala na pokraj bankrotu poté, co nezvládla expanzi do zahraničí. Podařilo se jí ale zotavit a za loňský rok zřejmě ohlásí výdělek okolo 2,6 miliard dolarů.

TXU prodává energii více než 2,2 milionům domácností a podniků.

 

Právě se děje

Další zprávy