Úřady: Kartelová dohoda aerolinek

Dušan Klimeš
22. 6. 2006 13:30
Londýn - Leteckým průmyslem prochází stín kartelových dohod. British Airways (BA) se dostaly do hledáčku britských a amerických regulačních úřadů.
British Airways se ve třetím čtvrtletí povedlo zvýšit zisk i navzdory drahé ropě
British Airways se ve třetím čtvrtletí povedlo zvýšit zisk i navzdory drahé ropě | Foto: Aktuálně.cz

Třetí největší evropské aerolinie jsou spolu s dalšími "konkurenty" vyšetřovány kvůli podezření z kartelové dohody. Ta se má týkat jak cen letenek, tak i palivových příplatků.

Na svých internetových stránkách to oznámila samotná britská společnost. Musela tak učinit z důvodu, že její akcie jsou obchodovány na burze, a podléhá tak informační povinnosti. Však také hned po otevření burzy klesly její akcie o více než pět procent.

Budou padat hlavy

Na nucenou dovolenou se museli po této zprávě odporoučet obchodní ředitel BA Martin George a šéf komunikace Iain Burns. A volna si budou "užívat" až do chvíle, než skončí vyšetřování.

Od roku 2004 BA sedmkrát zvýšily palivový příplatek, který má částečně pokrýt rostoucí ceny paliv, aniž by musely zdražovat letenky. Podle Mezinárodní letecké přepravní asociace tyto poplatky pokrývají patnáct až dvacet procent nákladů BA na palivo.

Nejsou v tom samy

"Jsme si vědomi probíhajícího vyšetřování a s vyšetřujícími orgány spolupracujeme," oznámil agentuře Bloomerg Paul Charles, mluvčí společnosti Virgin Atlantic Airways (VAA). Ta je podle všeho mezi společnostmi, které jsou vyšetřovány společně s British Airways. Charles však odmítl tuto skutečnost potvrdit.

Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

VAA jsou kontrolovány britským miliardářem a dobrodruhem Richardem Bransonem.

Příjmy BA z aktivit nezahrnujících letenky se zvýšily o 65 procent v posledním čtvrtletí na 340 milionů liber, tedy 1,4 miliardy korun. Palivový příplatek naposledy aerolinky zvýšily v dubnu, a to o sedmnáct procent na 35 liber.

Již v únoru British Airways oznámily, že čelí vyšetřování ze strany Evropské unie a Amerického antimonopolního úřadu kvůli ovládání cen na trhu nákladní přepravy.

 

Právě se děje

Další zprávy