Sponzoři olympiády mají tlačit na Čínu kvůli Dárfúru

djl
27. 4. 2008 12:00
Aktivisté: Firmy jsou moc pasivní, budeme prostestovat
Bojovníci z frakce Minni Minawi
Bojovníci z frakce Minni Minawi | Foto: Reuters

Peking - Sponzoři olympijských her v Číně budou čelit protestům. Bude je organizovat skupina aktivistů Dream for Darfur. Vyplývá to ze stejnojmenné tiskové zprávy, kterou organizace vydala tento týden.

Důvodem je laxní přístup společností k působení Číny v Súdánu, odkud komunistický obr odebírá většinu tamní produkce ropy a investuje tam nemalé částky. Z nich pak režim súdánského prezidenta Omara al-Bašira financuje nákup zbraní.

Organizace označila 16 firem, mezi něž patří i  Coca-Cola, Microsoft a General Electric, za "morální zbabělce", protože nevyvíjí žádný nátlak na čínskou vládu, aby přehodnotila své působení v Dárfúru.

"Je to naše druhá  zpráva hodnotící společnosti za jejich přístup k problematice lidských práv, za snahu nehledět si jen zisků a za společenskou odpovědnost," řekla Mia Farrow, mluvčí kampaně.

Foto: Aktuálně.cz

První demonstrace se uskuteční již v pondělí proti společnosti Coca-Cola v Atlantě, v dalších dnech pak v New Yorku a Bostonu.

Limonádový gigant se již proti nařčení ohradil vydáním tiskové zprávy. Hodnotící stupnice aktivistů je prý nespravedlivá, protože bere ohled jen na nátlak vyvíjený na čínskou vládu. Nebere ale přitom vůbec v potaz, že společnost darovala 5 milionů dolarů na vodní projekty v Súdánu.

Jako ve škole: známkujeme firmy

Aktivisté pro hodnocení firem zvolili stupnici podle výše jejich aktivity. Ta je pětistupňová, podobně jako v českých školách.

Nejlepší známku "A" neobdržela žádná firma. Nejlépe tak dopadly firmy Adidas a Eastman Kodak se známkou „B-plus". Tu si vysloužily za to, že kromě jiných aktivit zaslaly Spojeným národům vyjádření k situaci v Dárfúru.

Dělník kráčí kolem Ptačího hnízda.
Dělník kráčí kolem Ptačího hnízda. | Foto: Reuters

O něco hůře dopadla společnost McDonald's, která za privátní akci obdržela známku "C-plus". Proti těmto třem firmám nebude organizace Dream for Darfur pořádat žádné protestní akce.

Těm se však již nevyhnou společnosti Coca-Cola a General Electric, jež skupina ohodnotila známkou "D".

Ještě o půl stupně horší známkou aktivisté ohodnotili firmy Johnson & Johnson, čínský výrobce počítačů firma Lenovo, Microsoft, Samsung a Visa.

Úplně nejhorší známku "F" pak obdrželo devět společností, které v souvislosti s konfliktem v Dárfúru nevyvíjejí žádnou, nebo jen velmi slabou činnost.

Náštěva nemocnice: tato žena právě porodila.
Náštěva nemocnice: tato žena právě porodila. | Foto: Reuters

Mezi ně patří například Anheuser-Busch UPS, australský důlní obr BHP Billiton a Volkswagen.

"Podporujeme olympijskou ideu a odmítáme její spojení s takovými politickými otázkami," reagoval na zprávu mluvčí VW Andreas Meurer.

Dle údajů OSN má konflikt v západosúdánském Dárfúru na svědomí již přes 200 tisíc životů a 2,5 milionu uprchlíků.

Související:

 

Právě se děje

Další zprávy