Premiér řekl, že nejede na OH kvůli politice Číny

Hana Pražáková
24. 4. 2008 22:28
Je jediný ze zdejších ústavních činitelů
Mirek Topolánek po schůzi koaličních lídrů.
Mirek Topolánek po schůzi koaličních lídrů. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Premiér Topolánek dnes poprvé obšírněji a přímo vysvětlil, proč se nezúčastní Olympijských her v Číně.

Svoji neúčast oznámil už dříve, až dnes při interpelacích ve sněmovně řekl, že jeho rozhodnutí souvisí s porušováním lidských práv v zemi, kdy se budou hry konat.

„Události, které v poslední době sledujeme v Číně, vedou nejenom mne, ale celou řadu představitelů v Evropě a i v zámoří k rozhodnutí na zahájení olympijských her nejet," uvedl.

Kyčel, vzdálenost a nedůvěra

Je jediným ze čtyř českých ústavních činitelů, který svoji neúčast na ceremoniálu zdůvodnil kritickým postojem k politice čínského režimu.

Prezident jako důvod uvedl operaci, předseda senátu velkou vzdálenost mezi Prahou a Pekingem a předseda sněmovny to, že nedůvěřuje tomu, jak události v Tibetu líčí renomovaná světová média.

Premiér připustil, že ještě účast na slavnostním ceremoniálu oficiálně neodřekl. „Pořád akreditaci mám, to znamená, pořád jsem oficiálně tuto účast neodmítl," řekl.

Premiérův humor

Také premiér o pravých důvodech své neúčasti na olympijském ceremoniálu spíše vtipkoval. 

Například při přednášce na Právnické fakultě v Brně prohlásil, že nepojede kvůli své přítelkyni Lucii Talmanové, která je členkou spolku přátel Tibetu.

„Ve velké nadsázce a tak trochu s humorem jsem odpovídal na otázku, která s tím souvisela. Samozřejmě že členství nebo záměry nebo priority Lucie Talmanové mě v tomto smyslu neovlivnily," uvedl dnes věci na pravou míru.

Premiérovi už před tím účast v Pekingu nedoporučili ani jeho ministři. V anketě Akutálně.cz se většina vyslovila proti.

Nepodporuji bojkot

Premiér ve sněmovně zdůraznil, že svým postojem nevyzývá k bojkotu her.  Například to, že Západ bojkotoval hry v komunistické Moskvě v roce 1980, označil za chybu. 

„Tím samozřejmě neříkáme agresivně, že by měla ta olympiáda být bojkotována," doplnil premiér svůj postoj k olympiádě. 

„A v tomto smyslu nevyzývám nikoho, aby na olympiádu nejel, protože sportovci, kteří se připravují pět let, mají právo změřit své síly a v tomto smyslu ani nikoho vyzývat nebudu," řekl. 

 

Právě se děje

Další zprávy