Slovensko chystá výstavbu nové jaderné elekrárny

Jakub Filo, Aktuálně.sk
6. 3. 2008 11:30
Vláda se snaží najít nové zdroje energie

Bratislava - Slovenský stát uvažuje o výstavbě další jaderné elektrárny. Ministerstvo obchodu tímto způsobem hodlá pokrýt zvyšující se poptávku po energiích.

Nová elektrárna by podle slovenských úřadů mohla vyrůst na třech místech: Kecerovce, Mochovce a Jaslovské Bohunice, a rozhodnutí by mělo padnout v říjnu tohoto roku.

Energie z jádra je nej, tvrdí vláda

Výrobu elektřiny z jádra považuje vláda na základě vlastní Strategie energetické bezpečnosti za nejefektivnější, nejekonomictější a nejekologičtější. Navíc tímto způsobem přispívá ke snižování emisí skleníkových plynů a nezávislosti na dodávkách energie ze zahraničí.

Náklady na výstavbu elektrárny se odhadují na sto miliard slovenských korun. Podle Mezinárodní organizace pro jadernou energii jsou ale náklady na výstavbu jaderných elektráren třikrát vyšší než v případě elektráren plynových, které žádájí odpůrci a ekologičtí aktivisté.

Odpůrci chtějí obnovitelné zdroje

Greenpeace například považuje argumenty vlády pro výstavbu elektrárny nepřesvědčivé. "Reaktor by byl spuštěný v roku 2025 a do té doby je možné posílit základnu plynových a obnovitelých zdrojů," řekl Aktuálne.sk energetický expert Greenpeace Karel Polanecký.

Podle Vojtěcha Hollana z Energetického centra Bratislava by mohly být miliardy určené na výstavbu elektrárny využity efektivněji.

"Pokud je jaderná energetika tak úžasná a výhodná, proč z ní neprofitují soukromé firmy. Kromě jediného bloku ve Finsku jsou všechny spolufinancované státem," dodal s tím, že na Slovensku je navíc velký nevyužitý potenciál obnovitelných zdrojů.

Trendem by také mohlo být snižování energetické náročnosti ekonomiky Slovenska, která je čtyřikrát vyšší než průměr starých členských států Evropské unie.

 

Právě se děje

Další zprávy