Litva řeší, co bude po Ignalině. Energie z Ruska

lem
7. 2. 2008 12:25
V roce 2009 ukončí provoz jediná litevská jaderná elekrárna
Elektrárna otevřená v roce 1983 momentálně zaměstnává 3200 lidí, z nich velká část přijde příští rok o práci.
Elektrárna otevřená v roce 1983 momentálně zaměstnává 3200 lidí, z nich velká část přijde příští rok o práci. | Foto: Reuters

Vilnius - Vyřazení elektrárny Ignalina z provozu do roku 2009 bylo podmínkou pro vstup Litvy do Evropské unie. Čas neúprosně plyne a Litva ještě nevyřešila, jak nahradí 70 procent veškeré energie, kterou produkuje Sověty postavená elekrárna v Ignalině.

Zpráva Evropské banky pro rekonstrukci a rozvoj vypracovaná na žádost litevské vlády však zní jasně. Postavte novou jadernou elektrárnu a více se zaměřte i na ostatní.

Energetickou závislost na ropě a zemním plynu z Ruska by mohla zase vyřešit stavba ropovodů a plynovodů ze střední Asie. Mluvilo se např. o ropě z Kazachstánu nebo plynu z Turkmenistánu.

Vždy jde ale o dlouholeté plány, které situaci po roce 2009 v Litvě nevyřeší. Závislosti na Rusku se tak tato pobaltská země v brzké době nezbaví.

Nová elektrárna bude

Na stavbě nové jaderné elektrárny se již tři baltské státy a Polsko dohodly. Vyrůst má nedaleko Ignaliny do roku 2015.

"Vznikla dohoda mezi Litvou, Lotyšskem, Estonskem a Polskem, která potvrdila plán vystavět více než jeden jaderný reaktor," prohlásil minulý rok litevský prezident Valdas Adamkus. 

Nad termínem dokončení však již nyní visí otazníky. Podle expertů je reálnějším termínem rok 2020.

Litva by měla mít na celém projektu podíl 34 procent a partnerským zemím nabídla po 22 procentech. Počítá se s výdaji zhruba 9 miliardy dolarů.

Na stavbě nové jaderné elektrárny se již tři baltské státy a Polsko dohodly. Vyrůst má nedaleko Ignaliny do roku 2015.
Na stavbě nové jaderné elektrárny se již tři baltské státy a Polsko dohodly. Vyrůst má nedaleko Ignaliny do roku 2015. | Foto: Reuters

Tisíce lidí přijde o práci

Spolu s uzavřením jaderné elekrárny v Ignalině budou muset místní politikové řešit ještě další problém.

Elektrárna otevřená v roce 1983 momentálně zaměstnává 3200 lidí, z nich velká část přijde příští rok o práci. "Je to nešťastné rozhodnutí," tvrdí zaměstnanec elektrárny Michail Nosyrev.

V uzavřením v roce 2009 nesouhlasí ani ředitel elekrárny Viktor Ševaldin. "Nejlepší čas na uzavření elektrárny by byl rok 2011, nebo 2012, kdy bude mít Litva zaručeny dodávky energií. Jinak to bude velmi riskantní," řekl agentuře Reuters.

Starostka Dalia Straupaiteová je optimistka. "Bála jsem se před pár lety... Nyní si myslím, že z Ignaliny se po uzavření stane turistická atrakce."

 

Právě se děje

Další zprávy