Eurozóna pošle miliardy Řecku i přes protesty Slováků

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
19. 8. 2010 15:04
Evropská komise oznámila, že částka bude uvolněna v září.
Devět miliard eur by mělo do Řecka přitéct v září.
Devět miliard eur by mělo do Řecka přitéct v září. | Foto: Karel Toman

Brusel - Devět miliard eur od zemí eurozóny, které jsou druhou částí finanční pomoci pro zadlužené Řecko, zamíří v září do Athén. Oznámila to Evropská komise s tím, že na odeslání částky nebude mít žádný vliv nedávný nesouhlas Slovenska s touto pomocí.

"Komise se domnívá, že vesměs pozitivní hodnocení podmínek uvalených na Řecko otevírá cestu pro další část půjček," informovala komise. Sedmého září mají odeslání částky posvětit ještě ministři financí zemí platících eurem.

Slovensko se má na pomoci, která by mohla dosáhnout až částky 110 miliard eur, jako členský stát eurozóny podílet sumou 800 milionů eur.

V květnu také Slováci nic neposlali

Na první finanční injekci z letošního května se ještě Slováci nepodíleli. Na devítimiliardové sumě mají mít státy eurozóny podíl 6,5 miliardy eur, zbytek do devíti miliard pošle Mezinárodní měnový fond.

Za svůj nesouhlas si Slovensko vysloužilo kritiku jak od Komise, tak od některých evropských státníků.

Přes uvolněním každé další finanční pomoci je Řecko pod drobnohledem, zda dělá pro zlepšení své finanční situace to, k čemu se zavázalo. Inspekce Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu v červenci oznámila, že země podmínky pomoci plní, stále jsou však zapotřebí další reformy.

 

Právě se děje

Další zprávy