Povolení k práci je v EU občas třeba

Adam Junek
15. 11. 2006 12:30
Štrasburk - Stavět domky za německou hranicí bude brzy pro české firmy minimálně administrativně jednodušší. Uvnitř: VŠE O SLUŽBÁCH V EU

Europoslanci dnes totiž ve Štrasburku schválili dlouho probíranou směrnici o službách, proti níž se stavěly odbory ze všech členských zemí a její původně liberální znění odmítaly levicové frakce Evropského parlamentu a také zástupci starých členských zemí.

Odpůrci původně velmi liberální směrnice připravené exkomisařem Fritsem Bolkesteinem se totiž obávali, že staré členské země zaplaví levnější poskytovatelé služeb z nováčků v Unii.

A tak namísto toho, aby se při krátkodobém poskytování služeb v kterékoliv členské zemi řídili podnikatelé svým domovským právem, pomůže jim směrnice méně, ale přece. Nebudou muset mít například sídlo firmy ve státě, kde chtějí podnikat. Také nebudou muset mít řadu povolení a stát s nimi musí zacházet jako s domácím konkurentem.

Kromě toho by měly firmy mít možnost vyřídit veškerou administrativu na jediném místě. A doklady nemusí být ani originální, je na úřednících, aby si je ověřili mezi sebou navzájem.

Stejně jako zásada země původu ze směrnice vypadly citlivé oblasti jako audiovizuální služby, zdravotnictví nebo sociální péče, které měly být původně také liberalizovány.

Směrnice po úpravách vyčlenila tak zvané služby veřejného zájmu a také taxativně vyjmenovává další oblasti, jichž se netýká - třeba notáři či soudní vykonavatelé.

"Ze směrnice vypadlo tolik druhů služeb, že se zdá, že směrnice nemá ani smysl. Není to pravda, i tak přinese zásadní změnu pravidel", zdůraznila česká europoslankyně Zuzana Roithová s tím, že státy budou muset zrušit všechna diskriminační pravidla pro podnikání ve službách a veškeré formality zprostředkují jednotná kontaktní místa.

"Už nebude možné neudělit povolení bez udání důvodů, či dokonce vůbec neodpovědět po mnoho měsíců. Pokud úřad neodpoví ve stanovené lhůtě,  povolení tím bude uděleno", dodala s tím, že se podnikatelům ušetří čas a peníze a například "nebudou nuceni se povinně pojišťovat  v zemi podnikání či skládat nepřípustné jistiny".

Naopak členské státy musejí zveřejnit a komisi vysvětlit restrikce, které udržují na volné poskytování služeb na svém území. Směrnice počítá také s tím, že každý stát EU zřídí jediné místo, kde bude možné vyřídit všechny formality související s poskytováním služeb.

Směrnice začne platit ihned po uveřejnění v Úředním věstníku EU, ale jednotlivé státy si vymínily, že budou mít tři roky na její převedení do národního práva.

POZOR!

Náměstek ministra průmyslu a obchodu MArtin Tlapa
Náměstek ministra průmyslu a obchodu MArtin Tlapa | Foto: www.askpcr.cz
Vážení čtenáři, zajímá vás cokoli o práci v unii? Jak se změní podmínky díky nové směrnici o službách? Víte, jak podnikat v EU? Ptejte se. Vaše otázky, které můžete vkládat do formuláře pod článkem, odpoví náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa. Odpovědi zveřejníme zítra po poledni.

Odpovězeno: 16. 11. | 12:44Autor: Irena

Otázka: Je nutne pracovi povoleni pro Cecha pracujiciho v Rakousku?jak dloo jeste?jaka jsou kriteria popr. moznosti ho ziskat? dekuji

Martin Tlapa: Rakousko uplatňuje vůči českým občanům přechodné období na volný pohyb osob, a to pravděpodobně až do 31. dubna 2011. To v praxi znamená, že čeští občané, kteří chtějí v Rakousku pracovat, musí k tomuto účelu získat pracovní povolení. To však neplatí pro české občany, kteří již na základě povolení v Rakousku nepřetržitě pracují po dobu alespoň 12 měsíců.
Pracovní povolení vydává regionální pracoviště Servisu trhu práce (Arbeitsmarktservice) na žádost zaměstnavatele, nikoli tedy občana. Povolení je vydáváno, pokud jsou splněny mzdové a pracovní podmínky a není k dispozici vhodná tuzemská pracovní síla.

Odpovězeno: 16. 11. | 12:45Autor: Katka Novotná

Otázka: Dobrý den. Jsem vyučená kadeřnice a chtěla bych do ciziny. Přečetla jsem si, že nově nebudu muset mít všechny dokumenty v jazyku dané země, že si to úředníci států mezi sebou vybaví. Je to pravda? Nevyženou mě s českými papíry? O jaké doklady přesně jde?

Martin Tlapa: Je potřeba v prvé řadě vyjasnit si, zda se hodláte v cizím členském státě nechat zaměstnat či zda chcete v cizině podnikat jako OSVČ. Podmínky zaměstnání a samostatného podnikání se totiž diametrálně liší.
Pokud se budete chtít nechat zaměstnat, budete v první řadě muset zjistit, zda potřebujete pro svou práci pracovní povolení, či nikoli. To ovšem závisí na členském státě, který si jako místo své pracovní činnosti zvolíte. Volba státu z Vašeho dotazu bohužel nevyplývá a proto Vám není možno jednoduše odpovědět. V souvislosti se zaměstnáváním je možné, že po Vás úředníci cílového státu ověřené a přeložené dokumenty vyžadovat budou, nová směrnice se této oblasti totiž nedotýká (ta je zaměřena na poskytování služeb).
Z obsahu nové směrnice můžete profitovat, především pokud se rozhodnete poskytovat své kadeřnické služby jako OSVČ. Ani v tomto případě bohužel není pravda, že byste nadále nepotřebovala všechny dokumenty v jazyce dané země. Směrnice ovšem přinese změnu v tom, že Vám v budoucnu budou stačit pouze neověřené překlady těchto dokumentů a na úřednících pak již bude, aby si mezi sebou sami ověřili jejich pravost.
Na druhou část Vašeho dotazu o které dokumenty konkrétně jde - není možno jednoduše odpovědět, protože jste nespecifikovala zemi, ve které byste chtěla Vaše kadeřnické služby poskytovat. Požadavky jednotlivých zemí se totiž liší.

Odpovězeno: 16. 11. | 12:46Autor: Zvědavej

Otázka: Víte, kolik Čechů vůbec má zájem v cizině služby poskytovat? Nevyjednávali jsme měsíce o něčem, co normálního Čecha nemusí zajímat? A stejně za chvíli bude, protože už vyprší ta různá přechodná období?

Martin Tlapa: Z nárůstu dotazů na podmínky, za nichž je možno na území EU poskytovat služby a také z vypracovaných analýz a průzkumů jsme schopni konstatovat, že zájem Čechů o uplatnění na trhu se službami v jiných členských státech existuje a sílí.
Pokud jde o různá přechodná období, o kterých se zmiňujete v druhé části Vašeho dotazu, ta se týkají především potřeby pracovního povolení pro české občany (tedy možnosti nechat se zaměstnat) a s poskytováním služeb souvisí jen částečně (přechodné období na poskytování služeb uplatňuje pouze Německo a Rakousko, a to jen v některých sektorech).
Přechodná období ovšem nejsou tím největším problémem, se kterým se poskytování služeb na vnitřním trhu EU potýká. Jak totiž správně tvrdíte, tato přechodná období dříve nebo později uplynou. I poté, stejně jako nyní, však zůstane podnikání v rámci EU omezeno řadou administrativních a jiných překážek a zde je právě prostor pro pozitiva, která nová směrnice přináší. Tyto administrativní požadavky budou totiž muset být omezeny, správní procedury předcházející započetí podnikání (tzv. povolovací režimy) zjednodušeny a zbaveny diskriminačních a nadbytečných požadavků.

Odpovězeno: 16. 11. | 12:47Autor: Petr Tlapa

Otázka: Chci poskytovat služby fotografa, např. ve Španělsku. Co potřebuji pro tamní úřady, aby to bylo legální? Děkuji.

Martin Tlapa: Pro legální pobyt ve Španělsku si musíte požádat na Cizineckém úřadě (http://www.justlanded.com/espanol/spain/tools/just_landed_guide/visas_permits/residency_and_nie ) o vydání rezidenční karty, která bude obsahovat také vaše identifikační číslo, tzv. NIE. Chcete-li působit jako fotograf ve Španělsku, máte dvě možnosti. Buďto se můžete nechat zaměstnat nebo můžete podnikat jako osoba samostatně výdělečně činná. Poté, co Španělsko přestalo uplatňovat přechodné období v oblasti volného pohybu pracovníků, nepotřebujete již pracovní povolení. Ať už jako zaměstnanec či jako osoba samostatně výdělečně činná si však musíte zajistit uznání kvalifikace ve vašem oboru, pokud tato činnost je ve Španělsku regulována (bližší informace viz např. http://www.msmt.cz/vzdelavani/uznavani-kvalifikaci ). Chcete-li se ve Španělsku usadit jako osoba samostatně výdělečně činná, je možné využít služeb agenta, který vám pomůže s vyřizováním formalit, jež se různí podle oblasti podnikání a typu společnosti. Bližší informace získáte na stránkách španělského Ministerstva hospodářství (http://www.investinspain.org/defaultin.htm). Pokud si chcete založit obchodní společnost, musí její statut zaregistrovat notář, poté jí finanční úřad přidělí daňové identifikační číslo a společnost je zaregistrována ve Španělském obchodním registru.

Odpovězeno: 16. 11. | 12:49Autor: Jaroslav Prokeš

Otázka: Dobrý den pane náměstku,
chtěl bych se zeptat, jak je to s uznáváním českého vysokoškolského vzdělání - tedy nostrifikací diplomů a vlastně nejen vysokoškolských? Mám pocit, že to v Evropě zatím moc nefunguje.

Martin Tlapa: Především je nutno rozlišovat mezi uznáváním kvalifikací pro potřeby dalšího akademického vzdělávání, které se zcela řídí národním právem.
Na evropské úrovni je pak upraveno tzv. uznávání kvalifikací, pro účely vstupu do podnikání či zaměstnání. Pokud v členském státě, kde chcete pracovat nebo podnikat, je daná profese regulovaná, tj. její výkon je právními nebo správními předpisy podmíněn splněním určitých kvalifikačních předpokladů, musíte si u příslušného úřadu zažádat o uznání své kvalifikace. Seznamy regulovaných profesí v jednotlivých členských státech jsou k dispozici na stránkách Evropské komise http://ec.europa.eu/internal_market/qualifications/regprof/regprofs/dsp_bycountry.cfm , případně se lze obrátit na národní kontaktní místa, jejichž seznam lze nalézt rovněž na webu Komise http://ec.europa.eu/internal_market/qualifications/docs/contact-points/info-points_en.pdf .
Existuje sektorový a obecný systém uznávání profesních kvalifikací. Sektorový systém se vztahuje na profese: lékařů, všeobecných sester, porodních asistentek, veterinářů, zubních lékařů, architektů a advokátů. V rámci obecného systému je pak rozlišováno několik úrovní kvalifikace, včetně vysokoškolských diplomů vydávaných po ukončení nejméně tříletého odborného vzdělávání. Pokud obsah a délka vzdělání jsou srovnatelné, jsou kvalifikace uznány bez dalšího. V případě, že existují podstatné rozdíly ve vzdělání, může uznávací orgán uplatnit některé z tzv. kompenzačních opatření, jakými jsou odborná praxe, adaptační období a zkouška způsobilosti. Bližší informace o systému vzájemného uznávání kvalifikací naleznete na stránkách Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy http://www.msmt.cz/vzdelavani/uznavani-kvalifikaci .

Odpovězeno: 16. 11. | 12:49Autor: Petr Pařízek

Otázka: Týká se nová úprava nějak dopravních společností? Ulehčí našim dopravcům podnikání v zahraničí, nebo patří doprava taky do těchto výjimek? díky

Martin Tlapa: Oblast dopravních služeb byla z působnosti směrnice vyňata. Dopravní společnosti tak nebudou moci využít výhod, které směrnice přináší.

Odpovězeno: 16. 11. | 12:50Autor: Monika

Otázka: pokud budu pracovat v zahraničí (Malta - v prodeji)mám si dále platit sociální a zdravotní pojištění? Jak je to se starobním důchodem v tomto případě? Budu se moci v případě nouze obrátit na nějaký úřad? Jsem nějak právně chráněná po dobu mé práce na Maltě? děkuji MV

Martin Tlapa: V Evropské unii platí obecné pravidlo, že zdravotní a sociální pojištění platíte pouze v jednom členském státě, v případě zaměstnanců jde pak o stát, kde pracují. Ve Vašem případě by se jednalo o Maltu. Nutná zdravotní péče Vám bude na základě tohoto pojištění poskytnutá i v ostatních členských státech tedy i v Čechách. Nemusíte tedy zdravotní pojištění v Čechách nadále platit. Pro vznik nároku na starobní důchod se doby pojištění v jednotlivých státech vzájemně započítávají a jednotlivé státy vyplácejí poměrné částky důchodu. Během práce na Maltě budete požívat stejné právní ochrany, jako ostatní pracovníci podle maltského pracovního práva.

Odpovězeno: 16. 11. | 12:50Autor: Jan Gorga

Otázka: Vztahuje se směrnice na služby, které jsou poskytovány zahraničnímu partnerovi z domácího uzemí, např. poskytuje-li Čech poradenství z ČR německému partnerovi, který provozuje činnost pouze v SRN? Děkuji

Martin Tlapa: Ano, volný pohyb služeb v evropském právu pokrývá také pohyb služeb samotných bez toho, aby se jak příjemce, tak poskytovatel služby musely v souvislosti s poskytováním služby jakkoli přemístit. Směrnice se vztahuje tedy i na příklad, který jste ve Vašem dotazu uvedl.

Odpovězeno: 16. 11. | 12:53Autor: Hanka

Otázka: Mohl byste nám dát příklad, jak by ten nový systém měl fungovat? Co budu muset udělat, třeba když si budu chtít otevřít kadeřnictví v Rakousku. Jaké služby budou z působnosti směrnice vyňaty?

Martin Tlapa: Není zcela přesné hovořit v souvislosti s přijetím směrnice o službách na vnitřním trhu o novém systému. Volný pohyb služeb na vnitřním trhu EU totiž není novinkou a teoreticky je umožněn již od vzniku EU jako takové. To ovšem především "na papíře". Směrnice tomuto systému vdechne nový život tím, že odstraní překážky, které volný pohyb služeb stále omezují. Samozřejmě je nám líto, že směrnice neobsahuje původní úvahu o principu původu, který by směrnici více posunul k úplné liberalizaci obchodu se službami.
K druhé části Vašeho dotazu: pokud si budete chtít otevřít kadeřnictví v Rakousku jako OSVČ, budete muset splnit tytéž požadavky, které rakouské zákony ukládají rakouským podnikatelům. Hlavní přínos směrnice v tomto případě tedy bude ten, že Vás rakouské úřady nebudou moci jakkoli diskriminovat proto, že nejste rakouská občanka. Oproti minulosti se pak po přijetí Směrnice také změní řízení před rakouským úřady bude zjednodušeno a za jistých okolností urychleno. K asistenci podnikatelům budou zřízena tzv. Jednotná kontaktní místa. Jako praktické plus je možné zmínit také to, že Vám budou postačovat neověřené překlady předkládaných dokumentů. Více informací o směrnici a výhodách, jaké přinese českým podnikatelům, naleznete na webových stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu http://www.mpo.cz/cz/eu-a-vnitrni-trh/smernice-o-sluzbach-eu/ .

Odpovězeno: 16. 11. | 12:54Autor: jirka

Otázka: od kdy bude mozne pracovat ve Francii bez prac. povoleni(konkretne v oboru architektura)?

Martin Tlapa: Stanovit dnes konkrétní datum, ke kterému Francie zcela otevře své pracovní trhy, není možné, protože to závisí především na ní samotné. V přístupových jednáních si staré členské země vyjednaly přechodné období na volný pohyb pracovníků z nově přistupujících zemí a pouze některé z nich se rozhodly toto přechodné období neuplatnit. Tato přechodná období mohou uplatňovat až do 31. dubna 2011.
V souvislosti s Vašim dotazem je třeba zmínit, že konkrétně ve Francii došlo v květnu tohoto roku k jistému uvolnění pracovního trhu pro nováčky EU, toto uvolnění se ovšem týká především méně kvalifikovaných profesí. Na úplnou liberalizaci pohybu pracovních sil ve Francii v sektorech, jako je architektura, je tak bohužel třeba ještě počkat.

Odpovězeno: 16. 11. | 12:54Autor: pro Petra Tlapu

Otázka: Ve Spanelsku, aby te tam legalne zamestnali, si musim vyridit cizinecke cislo, tzv. NIE, bez ktereho te proste nemuzou zamestnat. Unie, neunie, mame na ne narok, ale musi se na nej cekat mesic, dva,...

Martin Tlapa: viz předchozí odpověď

Odpovězeno: 16. 11. | 12:54Autor: el mejor del mundo y quizas mas

Otázka: ne ve spanelsku,muzes pracovat jak chces cislo nie ti daji za tri tydny ale do te doby muzes pracovat na cislo tve obcanky mistre!!!!

Martin Tlapa: viz předchozí odpověď

 

Právě se děje

Další zprávy