OPEC útočí na levnou ropu, omezuje těžbu

Dušan Klimeš
20. 10. 2006 10:50
Dauhá - Státy vyvážející ropu sdružené v OPEC se dnes ráno rozhodly, že těžbu překvapivě omezí o pětinu víc, než se čekalo. Uvnitř: SOUVISLOSTI

V Dauhá se tak Organizace zemí vyvážející ropu (OPEC) dohodla na omezení denní těžby o 1,2 milionu barelů. OPEC, i obchodníci, před zahájením jednání předpokládali, že snížení bude maximálně jeden milion barelů.

Při nočním obchodování v USA na to okamžitě trhy zareagoavaly zvýšením ceny o více než dolar. Poté se ale trh uklidnil a ropa tak ve výsledku zatím podražila "jen" o padesát centů. Odborníci totiž mají pochyby o tom, zda státy dodrží dohodu, kterou uzavřely.

Druhá vlna

Tím ale útok na nízké ceny ropy zřejmě nekončí. Jen co se představitelé členů dohodli na téměř pětiprocentním snížení, někteří už mluví o dalším omezování kvót na prosincové schůzce.

Podle analytiků může být vyšší než očekávané snížení pouze gestem, kterým se snaží kartel ukázat svoji sílu a jednotu. Brání tak svoji reputaci, protože uplynulé dva týdny se nesly v duchu hádek o to, co by měl vlastně s těžbou udělat.

Dnešní snížení kvót přijde v platnost od 1. listopadu.

A padá...

Krok kartelu byl očekávaný, přesto překvapila výše snížení kvót. Důvodem pro omezování těžby je nebývale nízká cena barelu ropy. Ta se v posledních týdnech pohybuje pod šedesáti dolary.

Pro ropné exportéry je to rána, vždyť ještě 14. července dosáhla ropa na své historické maximum 78 dolarů za barel. Dnes je situace zcela opačná, za barel se platí téměř o čtvrtinu méně.

Pro většinu zemí, které jsou sdruženy v kartelu OPEC, je ropa stěžejním zdrojem příjmu a není divu, že se tedy snaží za každou cenu uhlídat její cenu.

Prezident kartelu OPEC Edmund Daukoru
Prezident kartelu OPEC Edmund Daukoru | Foto: Reuters

K utažení kohoutku ale dochází poprvé za dva roky. Doteď docházelo spíše ke zvyšování produkce, aby vznikl tlak na pokles ceny. Ovšem ani do toho se kartelu většinou příliš nechtělo, protože si tím snižoval vlastní zisky.

Silní hráči

Další omezení v prosinci by mohlo být o 500 tisíc barelů, hlásí někteří ministři zastupující své země v OPEC. K této cestě se přiklání například Venezuela či Saúdská Arábie, tedy zástupci nejvlivnějších skupin.

Venezuela získává vůbec silný vliv v kartelu i mimo něj. Ministr Rafael Ramírez byl ostatně první, kdo přišel s návrhem omezit těžbu, aby cena ropy mohla znovu růst "do příznivějších výšin".

Málo hurikánů

Za nízkou cenu ropy mohou obchodníci děkovat především klidné hurikánové sezóně na jihu USA, umírnění situace na Blízkém Východě, ale právě i dvoutýdenním hádkám mezi členy kartelu jak, kdy a jestli snížit produkci.

Ropný vrt
Ropný vrt | Foto: Reuters

Vydělávají na tom především motoristé. Ti američtí platí za benzín jen dvě třetiny toho, co před třemi měsíci. Čeští řidiči mohou být také spokojení: benzín klesl pod 29 korun, přesto jeho slevňování je výrazně pomalejší, než v Americe.

Ovšem na severní polokouli začíná topná sezóna. Velká poptávka po ropě tak bude brzy zpět a spolu s dnešním rozhodnutím OPEC se může stát, že cena barelu znovu poroste až k sedmdesáti dolarům.

 

Právě se děje

Další zprávy