OMV odchází z Chorvatska, pumpy koupí bývalý generál

ČTK ČTK
1. 2. 2013 19:20
Rakouská společnost odešla také ze sousední Bosny a Hercegoviny
Čerpací stanice OMV
Čerpací stanice OMV | Foto: OMV

Záhřeb - Rakouská petrochemická společnost OMV opouští chorvatský trh, čímž dokončí svůj záměr stáhnout se ze západního Balkánu.

Jak píše portál vecernji.hr, prodali Rakušané svých 63 benzinových pump bývalému generálovi chorvatské armády Ivanu Čermakovi a jeho firmě Crodux derivaty. Hodnotu transakce odhadují chorvatská média na sto milionů eur (asi 2,5 miliardy korun).

Čermak tak přeplatil ostatní zájemce, mezi kterými byl také lídr chorvatského trhu, společnost INA.

Kromě Chorvatska už OMV odešla také ze sousední Bosny a Hercegoviny, kde jejích 28 benzinových stanic koupila ruská společnost Gazprom Něfť prostřednictvím své srbské dcery NIS (Naftna industria Srbije). Benzinové stanice s logem OMV přitom patřily v Bosně i Chorvatsku mezi nejvýnosnější a zejména ty chorvatské znají také čeští turisté směřující k moři.

Generál Čermak, kterého v květnu 2011 Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) pravomocně zprostil obvinění z válečných zločinů, stál před více než deseti lety u příchodu OMV na chorvatský trh. Prodal tehdy Rakušanům základ jejich podnikání v Chorvatsku - šest benzinových stanic a skladovací kapacity v terminálu jadranského ropovodu Janaf. Vše nyní Čermak získá zpátky a podle serveru vecernji.hr tak může generálova firma výhodně dovážet ropné deriváty ze Středomoří.

Rakouská společnost OMV působí i na českém trhu, kde s 220 benzinovými stanicemi drží více než desetiprocentní podíl. Na podzim 2011 se objevily spekulace o tom, že firma plánuje stažení i z České republiky, OVM to ale odmítla.

 

Právě se děje

Další zprávy