Návrat tekutin na paluby letadel, takový je plán Britů

hjp
10. 9. 2008 9:10
Britská vláda chce rušit omezení již od roku 2009
Cestující si nesmějí vzít na palubu žádná příruční zavazadla, nejnutnější věci, jako jsou pasy, si musí dát do průhledných pytlíků.
Cestující si nesmějí vzít na palubu žádná příruční zavazadla, nejnutnější věci, jako jsou pasy, si musí dát do průhledných pytlíků. | Foto: Reuters

Londýn - Omezení převozu tekutin v příručním zavazadle bude možná na britských letištích za několik měsíců minulostí. Vláda jedná s bezpečnostními agenturami o zrušení tohoto nařízení, a to již od počátku příštího roku.

Jak napsal britský list The Independent, britští vědci nyní testují v provozu letiště Heathrow scannery, které nejen poznají přítomnost tekutiny v příručním zavazadle, ale i to, zda je nebezpečná.

"Technologie nám umožní rozpoznat tekutiny a také určit, jestli jsou nebezpečné či nikoli," potvrdil pro list zdroj z oboru bezpečnosti. "V tento moment technologii testuje bezpečnostní služba, a když s ní bude spokojena, omezení bude zrušeno."

Omezení stálo letiště desítky milionů liber

Omezení přenosu tekutin platí od srpna roku 2006, kdy se expertům zřejmě podařilo překazit pokus vyhodit letadlo do povětří pomocí takzvané tekuté bomby. Zrušení tohoto pravidla by pro všechny představovalo vítanou změnu.

Nařízení, podle kterého si cestující mohou vzít do letadla jen omezené množství tekutiny, které musí být navíc řádně zabaleno, stálo britská letiště na nákladech již desítky milionů liber.

Aerolinky si stěžovaly, že toto omezení snižuje atraktivitu britských letišť pro cestující. Analytici spočítali, že všechna opatření po incidentu s tekutou bombou stála dohromady zhruba 200 milionů liber.

Čtěte také:

 

Právě se děje

Další zprávy