Letectví se nedaří, ČSA ale dozorcům vyplácí víc

hpv
3. 9. 2008 21:00
Členové dozorčí rady ČSA dostanou ročně několik milionů
Letoun ČSA
Letoun ČSA | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Společnost České aerolinie, jejímž většinovým vlastníkem je stát, je ke členům dozorčí rady štědrá. Valná hromada akcionářů letos v létě totiž pro ně odhlasovala mnohamilionovou odměnu. Vyplývá to ze zápisu jednání, který má redakce Aktuálně.cz k dispozici.

Od července letošního roku pobírá předseda dozorčí rady Ivan Kočárník měsíčně 95 tisíc korun, místopředseda 55 tisíc korun a členové 50 tisíc korun. Ročně tak odměny všech členů dozorčí rady přijdou ČSA celkem na 7,8 milionu korun.

Hospodaření je dobré, je čas na odměnu

Podrobnější informace k výši odměn však vedení ČSA nechce poskytnout. "Není v mé pravomoci zveřejňovat či komentovat osobní smlouvy a mzdové ohodnocení členů dozorčí rady," uvedla Daniela Hupáková, mluvčí aerolinií.

V zápisu z jednání valné hromady se uvádí, že vyšší odměny měly být původně vypláceny již od roku 2006, ale kvůli tehdejší špatné ekonomické kondici k tomu nedošlo.

Podle vedení Českých aerolinií i akcionářů je však nyní (léto 2008) situace jiná. V zápisu se doslova uvádí, že: "Současná hospodářská situace ČSA se vyznačuje zlepšující se kondicí hospodaření." Důvodem k vyšším odměnám je i nárůst objemu úkolů dozorčí rady, a to zejména v souvislosti s přípravou privatizace.

Drahé palivo a silná koruna je problém

Na druhou stranu se v jiné části materiálu uvádí, že ČSA se nachází v těžkém období pro leteckou přepravu, a to zejména ze dvou důvodů. Jednak v posledních měsících prudce rostla cena paliva, a jednak neobvykle posilovala koruna. "Proto musí společnost reagovat na tuto skutečnost dalšími restrukturalizačními kroky," cituje zápis z jednání Radomíra Lašáka, prezidenta ČSA.

Předsedou dozorčí rady ČSA je nyní Ivan Kočárník
Předsedou dozorčí rady ČSA je nyní Ivan Kočárník | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

I když mají členové dozorčí rady na svou odměnu nárok, jsou firmy, kde dozorčí rada pracuje zdarma. To je případ i společnosti Letiště Praha. "Členové dozorčí rady žádné odměny nepobírají," uvedla Eva Krejčí, mluvčí letiště. Ruzyňské letiště ovládá (stejně jako ČSA) stát. V blízké budoucnosti by se měly obě společnosti zprivatizovat.

České aerolinie za uplynulý rok hospodařily s čistým ziskem přes 200 milionů korun. V této částce se však odrazil i prodej carga a prodej několika letadel.

Pololetní hospodářské výsledky firma zatím nezveřejnila. Má tak udělat tento čtvrtek.

Stát, jako největší akcionář, chce začít s prodejem národního dopravce ještě do konce letošního roku. Stát nyní vlastní v ČSA 91,5 procenta akcií.  Spekuluje se o tom, že za prodej svého balíku by mohl dostat čtyři až pět miliard korun.

Podle neoficiálních informací je zájemců o ČSA několik. Mezi jinými se často mluví o ruské společnosti Aeroflot, China Air, nebo Korean Air. Svůj předběžný zájem projevil i majitel charterové společnosti Travel Service, skupina Icelandair Group.

Čtěte také:

 

Právě se děje

Další zprávy