Svět se dočkal. Obří A380 se dostal k majiteli

aju
15. 10. 2007 17:20
První cestující poletí příští týden
Na výstavu do Paříže dorazil i Airbus A380.
Na výstavu do Paříže dorazil i Airbus A380. | Foto: Reuters

Toulouse - Konečně, mohli si vydechnout manažeři evropského výrobce komerčních letadel Airbus. Dnes v Toulouse totiž slavnostně předali první exemplář největšího dopravního letounu světa Airbus A380.

Majitelem letadla, které nese na trupu nápis First to Fly ("první co poletí"), se stala společnost Singapore Airlines. První cestující obří letoun sveze příští týden, konkértně 25. října, a to na lince mezi Singapurem a Sydney.

Uvedla to společnost Airbus v tiskovém prohlášení.

První předávka se zpožděním

Letadlo bylo předáno s osmnáctiměsíčním zpoždením. Právě toto zdržení stálo firmu několik miliard eur, zatřásly se židle pod vrcholovým managementem a dokonce se nedávno spustilo vyšetřování, zda v souvislosti se zpožděním nedošlo k obchodům s akciemi na základě neveřejných informací (tzv. insider trading).

Firma nyní tvrdí, že k dalšímu pozdržení nedojde. V příštím roce by z toulouských linek mělo sjet třináct A380. Nejbližší tři patří opět singapurským aerolinkám. Pak se na řadu dostanou například Quantas nebo Emirates.

Právě Emirates mají objednánu nejpodstatnější část z celkových 165 kusů, které si zákazníci u Airbusu zamluvili. Chtějí 47 strojů a ještě osm jich mají zajednáno předběžně.

Katalogová cena Airbusu A380 je asi 300 milionů dolarů, tedy přes šest miliard korun. Aerolinky si ale při nákupech vyjednávají slevy a Airbus jim taky bude muset uhradit penále za zdržení dodávek.

 

Právě se děje

Další zprávy