Na Ukrajině vybuchl plynovod. Dodávky Evropě proudí dál

gaz, Reuters
7. 12. 2007 14:00
Ukrajinci čerpají podzemní zásoby
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Kijev - Exploze ve čtvrtek večer poničila 30 metrů potrubí ukrajinského plynovodu přivádějícího z Ruska do Evropy zásoby zemního plynu. Dodávky by omezeny být neměly.

S odvoláním na ukrajinské úřady o tom informuje agentura Reuters.

"Incident se nedotkl dopravy zemního plynu do evropských zemí," stojí v oficiálním prohlášení firmy Ukrtransgaz, která plynovod provozuje. "Abychom zajistili dopravu potřebného množství během oprav, zvýšili jsme objem plynu čerpaného z podzemních zásobáren."

Jak dlouho budou opravy trvat, firma neoznámila. Podle ukrajinského státního podniku Naftogaz je poškozená část potrubí nyní uzavřena a plyn dopravován paralelním potrubím Progres.

Plynovod Urengoj-Pomary-Užgorod je jeden ze tří hlavních, které transportují ruský plyn do Evropské unie. Vede ze Sibiře skrze Ural a Ukrajinu na slovenskou hranici. Část jeho potrubí vybuchla už letos v květnu. Dodávek do Evropy se to tehdy nijak nedotklo. 

Ruský gigant Gazprom, který má na export plynu z Ruska monopol, je dodavatelem čtvrtiny plynu spotřebovaného v Evropě. Osmdesát procent přichází skrze Ukrajinu.

Ukrtransgaz vytvořil vyšetřovací komisi, která má za úkol příčiny výbuchu objasnit.

Čtěte také:
Po výbuchu na Ukrajině do Evropy proudí plyn
Gazprom povede část nového plynovodu přes Česko

 

Právě se děje

Další zprávy