Íránská banka ztratila přístup do USA

dkl, Reuters
11. 9. 2006 13:00
Washington - Amerika udělal první krok v omezování obchodu s Íránem. Na černou listinu se dostala jedna z tamějších největších bank Saderat.
Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád
Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád | Foto: Reuters

Podle Bushovi administrativy je důvodem to, že státem vlastněná Bank Saderat je zneužívána pro financování terorismu.

Proto američtí úředníci chtějí, aby tato banka kompletně ztratila přístup na finanční trh USA. A to ať již přímo či přes partnerské banky a společnosti.

Tento krok přichází v době, kdy Spojené státy hlasitě volají po tom, aby OSN uvalila sankce na Írán kvůli jadernému programu, který odmítá zastavit.

"Tato banka, která má 3400 poboček, je užívána íránskou vládou k poskytování fondů teroristickým organizacím," řekl sekretář Ministerstva financí USA Stuart Levey.

Dle jeho slov přes Saderat putovaly peníze Hizballáhu, Hamasu, ale i dalším skupinám jako palestinskému islamistickému hnutí Džihád.

USA bez OSN

Spojené státy tak na vlastní pěst zkoušejí uvalit sankce na Írán, aniž by vyčkaly konce jednání či schválení rezoluce o embargu, kterou by posvětila OSN.

Nová barevná desetidolarovka právě vstupuje do oběhu.
Nová barevná desetidolarovka právě vstupuje do oběhu. | Foto: AP

Banka se však brání tím, že všechny její operace a podnikání odpovídají islámskému systému bankovnictví a mezinárodním regulím.

Zároveň ve své tiskové zprávě ujišťuje, že její mezinárodní operace mimo USA ohroženy nejsou. Především ty, které se týkají Evropy. Zároveň banka uvádí, že může využít své rozsáhlé informační a partnerské sítě k tomu, aby se na americké trhy dostala.

Iránská tisková agentura IRNA včera zveřejnila i reakci iránského ministerstva financí.

"Uvalení restrikcí na Saderat byla chyba. Je to jen další dětinskost ze strany USA, která pro ně nebude mít žádný efekt," uvedl tiskový mluvčí ministerstva Hamid-Reza Asefi.

 

Právě se děje

Další zprávy