Google prorazil egyptskou blokádu, pomáhá demonstrantům

Tomáš Fránek
1. 2. 2011 14:25
Google oznámil, že zjistil, jak mohou Egypťané posílat zprávy i přes blokádu úřadů
Foto: Reuters

Praha - Internetový gigant, společnost Google, se aktivně zapojil do protestů Egypťanů proti vládě prezidenta Husního Mubaraka.

Firma totiž oznámila, že našla způsob, jak mohou Egypťané posílat do světa zprávy i přes vládní blokádu internetu.

Ve spolupráci s Twitterem a hlasovou službou SayNow, kterou Google koupil teprve před týdnem, jde totiž za pomoci hlasových zpráv na speciální telefonní čísla poslat vzkaz přímo na Twitter.

Jsme s vámi

Hlasové zprávy poslané na speciální čísla tak jsou okamžitě převedeny na textové zprávy.

"Stejně jako mnoho lidí sledujeme s napětím novinky z Egypta a přemýšleli jsme, jak pomoci lidem v zemi. Během víkendu jsme přišli s myšlenkou využít hlasové služby," uvedli ve společném blogu produktový manažer Google Abdel Karim-Mardini a zakladatel SayNow Ujjwal Singh.

Zprávy z Egypta jsou na twitter.com/speak2tweet. "Doufám, že naše služba pomůže lidem v Egyptě zůstat ve spojení v těžké době," uvedli Singh a Mardini.

V pondělí přestal v Egyptě fungovat poslední velký poskytovatel internetových služeb, společnost Noor Group. Ta přestala podle bezpečnostní společnosti Renesys fungovat ve 23:00 egyptského času.

Siciální služby proti režimu

Podle agentury Reuters další čtyři velké firmy nabízející internet už nefungují od čtvrtka.

Kritici režimu demonstrace svolávali právě přes sociální sítě Twitter a Facebook.

Inspirací pro Egypťany byla revolta v Tunisku, která svrhla na začátku roku dlouholetého diktátora Zina Abidína bin Alího. V Tunisku sehrály sociální sítě při svolávání demonstrantů velmi důležitou roli.

Google je největší světový vyhledávač. Čistý zisk Googlu v posledním čtvrtletí vzrostl meziročně o 29 procent na 2,5 miliardy dolarů (45 miliard korun) a zisk na akcii stoupl o 65 centů na 8,75 dolaru.

 

Právě se děje

Další zprávy