Evropská komise prodloužila obchodní pakt s Balkánem

Petr Jemelka Petr Jemelka
22. 2. 2010 16:44
Prodloužení obchodní dohody prý přispěje ke stabilizaci regionu
Foto: Naďa Straková

Brusel - Eurokomisaři odhlasovali prodloužení preferenční obchodní smlouvy evropské sedmadvacítky se západobalkánskými zeměmi.

Pakt, který byl poprvé podepsán v roce 2000, umožňuje balkánským zemím vyvážet na evropské trhy bez omezení a placení cla.

Zvýhodnění se týká Albánie, Bosny, Chorvatska, Černé hory, Kosova, Makedonie a Srbska. „Dohoda o zjednodušeném obchodu EU a balkánských zemí podporuje ekonomickou a politickou integraci a přináší stabilitu do regionu," cituje agentura Reuters prohlášení Komise.

Podle eurokomisařů by mohlo případné ukončení zvýhodněných obchodních pravidel zastavit reformy, celkově zhoršit ekonomickou situaci a vést k destabilizaci balkánského regionu.

EU je pro balkán hlavní obchodní partner 

K poslednímu prodloužení kontraktu došlo v roce 2005 a jeho platnost skončí v prosinci. Nová dohoda na tu stávající přímo naváže, když vstoupí v platnost v lednu příštího roku. 

Evropská unie je hlavním obchodním parterem balkánského regionu. V roce 2008 EU vyvezla na Balkán zboží v hodnotě 32,5 miliard eur, import na evropský trh dosáhl ve stejném roce 14 miliard eur.

 

Právě se děje

Další zprávy