Další dějství v Société Générale: Makléř ve vazbě

hjp
8. 2. 2008 19:15
Banku o miliardy možná připravilo více makléřů
Foto: Reuters

Paříž - Francouzská policie možná lapila dalšího hříšníka v kauze banky Société Générale. Mohl by jím být zaměstnanec makléřské společnosti Fimat, který se podílel na transakci Jérôme Kerviela.

Kerviel dnes po několika dnech svobody zamířil opět za mříže. A to právě kvůli novému podezřelému. Pařížský soud jej poslal do vazby, aby neovlivňoval vyšetřování, uvedla agentura Reuters.

Druhý podezřelý makléř bude údajně ve vazbě ještě minimálně dalších 24 hodin.

"Tohoto zaměstnance drží policie ve vazbě a my spolupracujeme na vyšetřování," uvedla pro agenturu Bloomberg tisková mluvčí Fimat Joelle Rosellová.

Společnost Fimat je vlastněna Société Générale. Minulý měsíc se sloučila s makléřskou divizí firmy Credit Agricole, aby vytvořily zcela nový podnik Newedge.

Vyšetřování zaměstnance firmy Fimat zvyšuje pravděpodobnost, že Kervielovi někdo pomáhal v jeho pochybných operacích, které způsobily největší obchodní ztrátu v bankovní historii.

Žalobce se nechal slyšet, že pátrají po "případné spoluúčasti".

Vyšetřovatelé hledají důkazy o spolupráci

Vyšetřovatelé v současnosti prověřují veškerou komunikaci mezi oběma muži, která by mohla dokazovat spolupráci.

Francouzský deník Le Monde informoval o tom, že Société Générale dodala žalobcům například záznamy interního chatu, přes který se Kerviel s nejmenovaným obchodníkem domlouval.

Druhá největší francouzská banka Kerviela obvinila z toho, že při nepovolených operacích v podstatě "navsázel" 50 miliard eur. To je daleko vyšší částka, než je vlastní tržní hodnota samotné Société Générale.

Bance se sice podařilo Kervielovy operace neutralizovat, ale se značnou ztrátou 4,82 miliardy eur.

 

Právě se děje

Další zprávy