Češi jedí rychle už 15 let. Začali s McDonald´s

dkl, čtk
5. 4. 2007 12:22
Do Česka se odvažuje stále více řetězců
Foto: Reuters

Praha - Americké hamburgery McDonald´s jsou v Česku už patnáct let. V poslední době jim ale roste stále více konkurence.

Největší řetězec restaurací na světě se do Česka pustil jako první, po dvou letech ho následovalo kentucké kuře KFC.

McDonald´s se v Česku povedlo postavit 72 poboček.

Nyní jeho expanze zvolňuje, v roce 2004 a 2005 se síť se žlutým M ve znaku nerozrostla ani o jednu prodejnu. Až letos plánuje čtyři nové.

Fakta o McDonald´s

  • První prodejna byla otevřena v roce 1940 v Kalifornii
  • Ve světě je 31 667 restaurací McDonald´s ve více než 100 zemích
  • V Česku začala firma podnikat v roce 1992
  • Dnes je v České republice 72 restaurací McDonald´s
  • V roce 2006 utržila firma 2,6 miliardy korun

Noví hráči

Zároveň se stále v hojnějším počtu objevuje konkurence, která by ráda ukousla svůj kus koláče na fastfoodovém trhu.Ten je v Česku miliardový. Jen samotný McDonald´s loni v tuzemsku prodal "housky" za 2,6 miliardy korun.

Kromě společnosti Subway, která prodává na místě dělané bagety ve třech provozovnách, se na scénu dostává i Nordsee s rybími pochoutkami či Panda Express s asijským jídlem.

Právě Subway či Nordsee míří na jinou klientelu, než jsou zákazníci McDonald´s. Jejich devízou má být čerstvost surovin a zdravější styl stravování. Za to musí zákazníci zaplatit možná víc, než by čekali.

Už i kavárna

Novinkou mezi řetězci expandujícími do Česka je společnost Starbucks, která se po dlouhých letech odhodlala vyrazit i na tuzemský trh.

KFC přechází na sojový olej.
KFC přechází na sojový olej. | Foto: Reuters

Rozvoj proběhne pod hlavičkou firmy AmRest. Ta již provozuje v Česku síť KFC a v Brně otevřela první restauraci amerického typu Rodeo Drive.

Zatím se ovšem do České republiky neodvážil jeden z největších řetězců světa Burger King, jehož akcie jsou obchodovány i na newyorské burze.

Stojí za tím zřejmě strach z toho, že jeho hamburgery jsou dražší než u konkurence a vedle relativně silné sítě McDonald´s by se neprosadil.

 

Právě se děje

Další zprávy