Bezpečné a stabilní. Česko je pro firmy nejatraktivnější zemí Evropy, září i globálně

ČTK ČTK
2. 5. 2019 11:20
Česko má v Evropě nejvýhodnější podmínky pro rozšiřování výroby, resp. přemístění provozů globálních výrobců. Z těch, které zde mají výrobu, jde například o firmy ABB, Honeywell, Foxconn, Škoda Auto, Kia, Peugeot, Renault nebo Continental Barum. V celosvětovém žebříčku je Česko na pátém místě. Nejlepší podmínky nabízejí Čína, USA a Indie. Vyplývá to z výsledků studie realitní poradenské společnosti Cushman & Wakefield. Hodnotila 48 zemí.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Škoda Auto

"Česko nepatří zdaleka mezi nejlevnější země z hlediska výrobního průmyslu, kde se hodnotí nejen mzdy tuzemské pracovní síly, ale také ceny energií, průmyslové výstavby a administrativních poplatků. Přesto je vyhodnoceno nejlepší destinací pro výrobu v Evropě," uvedl odborník na problematiku průmyslových ploch Cushman & Wakefield Ferdinand Hlobil.

Česko má podle něj výhodu díky vysoké bezpečnosti, relativní politické stabilitě v porovnání s východními sousedy a ekonomické a korporátní stabilitě. "Rizika pro investory jsou tudíž minimální. Velkou výhodou pro investory je i centrální poloha se strategickým přístupem na hlavní evropské trhy," doplnil Hlobil.

Index výrobního rizika společnosti Cushman & Wakefield posuzuje každou zemi podle 20 proměnných, z nichž vycházejí tři vážené žebříčky hodnotící podmínky, náklady a rizika pro výrobu. Zdrojová data indexu pocházejí mimo jiné od Světové banky nebo Oxford Economics.

Ze zprávy vyplývá, že z pohledu základního scénáře, který přikládá stejnou důležitost podmínkám pro podnikání a cenové konkurenceschopnosti v dané zemi, je na prvním místě Čína. Na druhém místě se umístily Spojené státy, dále Indie, Kanada a Česko. Na předních příčkách z evropských zemí figurují také Polsko, Litva a Maďarsko.

Při pohledu na data z hlediska nákladů, které upřednostňuje země s nižšími provozními výdaji včetně mzdových, je první rovněž Čína. V první desítce převažují další asijské země, Česko je na 13. místě.

Index výrobního rizika 2019:

Pořadí Základní kritéria Nákladové kritérium Riziková kritéria
1. Čína Čína USA
2. USA Malajsie Kanada
3. Indie Vietnam Česko
4. Kanada Indonésie Čína
5. Česko Indie Singapur
6. Polsko Thajsko Německo
7. Malajsie Litva Dánsko
8. Litva Rumunsko Finsko
9. Maďarsko Srí Lanka Rakousko
10. Thajsko Polsko Velká Británie
11. Rumunsko Mexiko Irsko
12. Portugalsko Peru Portugalsko
13. Indonésie Česko Polsko
14. Singapur Rusko Japonsko
15. Vietnam Filipíny Švýcarsko
16. Mexiko Kolumbie Litva
17. Bulharsko Maďarsko Austrálie
18. Turecko Turecko Nizozemsko
19. Korejská republika Bulharsko Slovensko
20. Kolumbie Maroko Korejská republika

Zdroj: Cushman & Wakefield

Třetí žebříček bere v úvahu rostoucí geopolitické riziko. V popředí jsou tak země, kde jsou ekonomické a politické hrozby nejmenší. V tomto ohledu vedou USA a Kanada, Česko je třetí. Z dalších evropských zemí se do první desítky prosadily Německo, Dánsko, Finsko, Rakousko a Velká Británie.

 

Právě se děje

Další zprávy