Stát rozšíří podporu pracovních míst, láká investory

ČTK ČTK
8. 6. 2015 15:53
Vláda schválila podporu na nové pracovní místo v nových oblastech. Změní se i hmotná podpora na školení a rekvalifikace.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Vláda v pondělí schválila rozšíření podpory vytváření nových pracovních míst, rekvalifikaci a školení zaměstnanců.

Cílem je zajistit v Česku i nadále atraktivní investiční prostředí a udržet mezinárodní konkurenceschopnost v přílivu zahraničních investic. Materiál má také zvýšit úspěšnost Česka v soutěži o kvalitní zahraniční investice s vysokou přidanou hodnotou a zajistit soulad poskytování podpory s předpisy EU.

Změna nařízení vlády obsahuje zavedení hmotné podpory na nové pracovní místo 100 000 korun v oblastech s podílem nezaměstnanosti nejméně o čtvrtinu vyšším, než je průměrný podíl nezaměstnanosti v ČR. Dále chce zavést podporu 200 000 korun na místo v oblastech s nezaměstnaností o polovinu vyšší, než je průměr, a hmotnou podporu 300 000 korun ve zvýhodněných průmyslových zónách.

Dosud je tato podpora 200 000 korun, ovšem pouze v oblastech, kde je o 50 procent vyšší nezaměstnanost proti průměru.

Podobně se mění hmotná podpora na školení a rekvalifikace. Ta bude v oblastech i s o čtvrtinu vyšší nezaměstnaností, než je průměr, nově činit až 50 procent nákladů na rekvalifikaci nebo školení.

Smyslem regionálního zaměření hmotné podpory poskytované z rozpočtu MPSV je snaha přilákat investory do regionů s nejvyšším podílem nezaměstnanosti. Podle současných pravidel lze investiční pobídku poskytnout do pěti až šesti okresů. Za účelem silnější motivace firem investovat, a tím i vytvářet nová pracovní místa, v potřebných oblastech je podle ministerstva žádoucí rozšířit tento velmi úzký okruh vybraných území i na státem podporované regiony.

Úprava hmotné podpory též souvisí s tím, že 1. července 2014 nabyla účinnosti nová pravidla, jimiž se Evropská komise řídí při posuzování slučitelnosti veřejné podpory s vnitřním trhem (obecné nařízení o blokových výjimkách).

V roce 2012 poskytl stát hmotnou podporu na vytváření pracovních míst a rekvalifikace nebo školení v částce 264 milionů korun. V roce 2013 to bylo 30,8 milionu korun a loni pak pouze 7,95 milionu.

 

Právě se děje

Další zprávy