Snížit DPH? Počkejme si na výsledky evidence tržeb, plánuje Sobotka

ČTK ČTK
6. 10. 2016 14:45
Do příštích parlamentních voleb by mohla jít ČSSD s plánem snížit daň u všech potravin. Záleží ale hlavně na úspěchu elektronické evidence tržeb a výběru daní. Pro premiéra a šéfa ČSSD teď nejde o prioritu pro zbytek volebního období,
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Veronika Skálová

Praha ČSSD chce zvážit případné změny u daně z přidané hodnoty (DPH) až v závislosti na úspěchu elektronické evidence tržeb (EET) a výběru daní v příštím roce. V rozhovoru s ČTK to řekl premiér a předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.

Strana podle něj dává přednost případnému snížení DPH u základních potravin, točené pivo mezi její preference nepatří. Do příštích parlamentních voleb by mohla jít ČSSD s plánem snížit daň u všech potravin.

Koaliční dohodu na snížení DPH u čepovaného piva z 21 procent na 15 procent od příštího roku a u základních potravin ze současných 15 procent na deset procent od roku 2018 prezentoval před dvěma týdny jako dohodnutou věc ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Jako zdroj informace uvedl stranického šéfa a vicepremiéra Pavla Bělobrádka. Koaliční partneři pak dohodu popřeli. Bělobrádek se omluvil, že špatně informoval, protože návrh ještě neschválila koalice. Nedementoval však tvrzení, že se na plánu předsedové koalice dohodli.

Sobotka dnes změny v DPH mezi prioritami svého kabinetu pro zbytek volebního období nezmínil. "To určitě není věc, která by byla základním strukturálním problémem naší ekonomiky, přístup ČSSD je spíše konzervativní," uvedl. Strana chce počkat, jaký bude výnos z EET. Evidence tržeb má být spuštěna 1. prosince pro hotely a restaurace a v dalších měsících se do ní mají zapojovat další firmy.

Sociální demokracie podle Sobotky chce být u DPH opatrná, protože její výnos neputuje jen státu, ale i do obcí a krajů. Pokud by změny DPH nastaly, mělo by to být u základních potravin. "To znamená, že by se snížila DPH na maso, chléb, mléko, máslo, takové ty bazální potraviny by se přesunuly z 15 procent na deset," uvedl premiér. Opatření by musela předcházet dohoda s distributory, aby se snížení DPH promítlo do cen pro zákazníky. Naopak změny u piva, které prosazuje ministr financí Andrej Babiš (ANO), mezi preference ČSSD nepatří, dodal Sobotka.

Strana by nakonec mohla prosazovat i širší změny. "Počítám s tím, že jeden z námětů pro náš volební program do voleb do Poslanecké sněmovny v roce 2017 bude přesunout všechny potraviny do snížené sazby DPH z 15 do deseti procent," uvedl premiér.

Pivo se považuje za potravinu a kulturní dědictví, ignorují se přitom rizika. Nehoruji ale za prohibici, to nefunguje, říká Jindřích Vobořil | Video: Filip Horký
 

Právě se děje

Další zprávy