Škoda od pondělí zastaví na dva týdny výrobu. Fungovat bude jen linka v Kvasinách

ČTK ČTK
Aktualizováno 18. 10. 2021 15:42
Automobilka Škoda Auto od tohoto pondělí na následující dva týdny zcela zastaví výrobu ve všech třech tuzemských závodech, výjimkou bude jedna linka v závodech v Kvasinách na Rychnovsku. Při této odstávce chce firma dokončit 10 tisíc rozdělaných aut. Důvodem utlumení výroby je nedostatek čipů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Škoda Auto

"Při této odstávce se budeme soustředit na dokončení zhruba 10 tisíc rozpracovaných vozů, které tak budeme moci rychleji dodat našim zákazníkům. V pátek 22. října rovněž proběhne plánovaná každoroční inventura zásob a obalů," řekl v pondělí vedoucí komunikace podniku Škoda Auto Tomáš Kotera.

"Naší nejvyšší prioritou je a zůstane dlouhodobé zajištění pracovních míst i odpovídající výše náhrady mzdy našich zaměstnanců," řekl Kotera, Zaměstnanci automobilky Škoda Auto zůstávají doma za 80 procent průměrného platu, do kterého spadají například i mimořádné roční bonusy. Náhrada mzdy tak podle odborů zhruba odpovídá dennímu výdělku.

Náhradu mzdy dostávají také agenturní zaměstnanci. "Škoda Auto ve spolupráci se sociálním partnerem přistupuje k agenturním zaměstnancům stejně jako ke kmenovým, to znamená, že mají stejné náhrady. O dalších krocích budeme jednat zase tedy s uživatelem a v úzké spolupráci s odbory," řekla generální ředitelka ManpowerGroup Jaroslava Rezlerová.

Mluvčí Státního úřadu inspekce práce Richard Koliba v pondělí uvedl, že pracovníci automobilky si také mohou během odstávky přivydělávat u jiných zaměstnavatelů bez jakýchkoliv omezení. Zákoník práce jim to umožňuje. Ve chvíli, kdy je ale firma povolá zpět do práce, je zapotřebí se vrátit.

"U jiného zaměstnavatele si může zaměstnanec přivydělat bez omezení, neboť zákoník práce v tomto zaměstnance nijak nelimituje, to jest zaměstnanec může mít v jednu chvíli sjednáno několik pracovních poměrů nebo dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr," řekl Kolibač.

Žádné limity pro rozsah práce nebo pro výši přivýdělku stanoveny nejsou. Limity by se týkaly jen případů, kdyby si zaměstnanec měl přivydělat u stejného zaměstnavatele. "Je však potřeba počítat s tím, že omezení práce u zaměstnavatele, u něhož je zaměstnanec na překážkách v práci, může kdykoliv skončit a pak je potřeba se vrátit do práce v plném (nebo dohodnutém) rozsahu," uvedl mluvčí.

Firma si zaměstnance podle Kolibače udržuje právě vyplácením náhrady mzdy. "Přesto, že zaměstnanec v tuto chvíli do práce nedochází, je potřeba vnímat, že zaměstnavatel s ním nadále počítá a toto volno kompenzuje 80 procenty výdělku," řekl Kolibač.

Mluvčí automobilky Kotera předpokládá, že dodávky polovodičů se v druhé polovině roku 2022 budou opět stabilizovat. Celá situace spojená se zásobováním by se měla následně zklidnit.

Škoda Auto již dříve uvedla, že kvůli nedostatku čipů výrazně omezí či zcela zastaví výrobu nových aut. Zaměří se na dokončení rozdělaných aut, jejichž počet se dlouhodobě pohybuje mezi 30 až 50 tisíci.

Automobilka loni dodala celosvětově přes milion aut. Provozuje tři výrobní závody v Česku, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Je aktivní na více než 100 trzích.

Video: Kvůli nedostatku čipů kulháme, horší období jsem ve Škodovce nezažil, říká Povšík

Kvůli omezení výroby má problém kolem 25 tisíc lidí, zaměstnanci o tom přemýšlí a bojí se o místo, říká šéf odborů ve Škoda Auto. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy