Schodek státního rozpočtu v říjnu stoupl na 45,4 miliardy

ČTK ČTK
3. 11. 2014 14:05
Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 112 miliard korun. Ministr financí jej ale chce udržet výrazně níže.
Foto: Thinkstock

Praha – Schodek státního rozpočtu v říjnu stoupl na 45,4 miliardy korun ze zářijových 34,4 miliardy korun. Loni ke konci října deficit činil 47,7 miliardy korun. Informovalo o tom dnes ministerstvo financí.

Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 112 miliard korun. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) již ale dříve uvedl, že cílem je letos udržet schodek na zhruba loňské úrovni, kdy byl 81 miliard korun.

Celkové příjmy rozpočtu stouply meziročně o 21 miliard na 910,8 miliardy korun. Daňové příjmy bez pojistného na sociální zabezpečení stouply o 23,1 miliardy korun na 470,3 miliardy korun.

Inkaso DPH stouplo meziročně o necelých sedm procent na 195,6 miliardy korun. Plány ministerstva počítají ve srovnání s loňským schváleným rozpočtem s růstem inkasa DPH o 2,3 procenta. Letošní inkaso je částečně pozitivně ovlivněno nevyplacením loňských nadměrných odpočtů DPH kvůli pochybnostem úřadu u některých subjektů.

"Pozitivní vliv na inkaso daně mají i zavedená opatření pro boj s daňovými úniky, mezi které patří například zavedení povinnosti kauce pro obchodníky s pohonnými hmotami," uvedlo ministerstvo. Podle něj lze počítat s tím, že výběr DPH bude za celý rok lepší než plán.

Naopak na spotřební dani stát vybral ke konci října meziročně o půl miliardy korun méně, celkem 109,7 miliardy korun. Více rozpočet získal na spotřební dani z minerálních olejů i u odvodů z elektřiny ze slunečního záření. Stagnaci inkasa zaznamenalo ministerstvo u spotřební daně z tabákových výrobků. "Meziroční růst z počátku roku, který souvisel s předzásobením tabákovými výrobky z důvodu zvýšení sazeb tabákových výrobků od 1. ledna, již tedy pominul," uvedl úřad.

Celkové výdaje rozpočtu meziročně stouply o 18,6 miliardy korun na 956,2 miliardy korun. Na sociálních dávkách stát vydal ke konci října 406 miliard korun, což je meziroční růst o 4,2 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy