Realitní magnát Vítek chce koupit všechna nádraží v Česku

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 23. 3. 2016 15:54
CPI Property Group nabízí Českým drahám o 800 milionů korun víc než Správa železniční dopravní cesty. Pro chystaný převod nádraží může jít o zásadní komplikaci.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Archiv Českých drah

Praha - Realitní skupina CPI Property Group podnikatele Radovana Vítka nabídla Českým drahám, že od nich odkoupí všechny nádražní budovy za čtyři miliardy korun. Uvedl to server iDnes.cz.

Částka je o 800 milionů korun vyšší než suma, za kterou má budovy od Českých drah získat Správa železniční dopravní cesty (SŽDC).

"Je otázkou, zda se to dá nazvat nabídkou. Každopádně dopis od pana Vítka přišel a budeme se jím zabývat," řekl serveru předseda dozorčí rady Českých drah Milan Feranec.

CPI zatím nechce konkretizovat, jaký má s nádražními budovami záměr. "To je v tuto chvíli předčasné. Teď je to jen zvednutí ruky a přihlášení se do hry. Je to žhavé téma pro všechny zúčastněné strany, ta jednání se budou dále vyvíjet," řekl mluvčí CPI Property Group Jan Burian.

Pro chystaný převod nádraží může jít o zásadní komplikaci, uvádí server. Proti prodeji SŽDC je totiž část vedení Českých drah, podle kterého je cena příliš nízká. Státní České dráhy jsou akciovou společností, a musí se proto chovat s péčí řádného hospodáře, tedy i neprodávat majetek zbytečně levně. Politicky půjde o citlivé téma: nádraží jsou současně klíčovými body v dopravní síti a řada politiků bude proti jejich vyvedení soukromníkům.

Převod nádraží z Českých drah na správu železnic schválila vláda loni a následně ji schválil řídicí výbor Českých drah. Zatím ale není jasné, jak se k transakci zhruba 1500 nádražních budov postaví vedení drah a dozorčí rada. Dráhy totiž mají několik protichůdných posudků ohledně toho, zda je pro ně převod výhodný. Původně totiž společnost za transakci očekávala zhruba dvojnásobný obnos.

SŽDC plánuje do nádražních budov nastěhovat státní úředníky. Program na oživení mnohdy prázdných a chátrajících budov má jít ruku v ruce s jejich opravami.

 

Právě se děje

Další zprávy