Dvě nevyužívané železniční tratě koupí soukromník, vláda souhlasí

ČTK ČTK
21. 3. 2016 15:58
Trať z Čížkovic do Obrnic a z Dolního Bousova do Kopidlna může koupit společnost AŽD Praha. Celkem je k postupnému prodeji vytipovaných 21 tratí. Jednou z podmínek je obnovení provozu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Monika Horáková

Praha - Vláda schválila prodej dvojice nevyužívaných tratí výrobci zabezpečovací techniky, společnosti AŽD Praha. Ta za železniční spojení z Čížkovic do Obrnic a z Dolního Bousova do Kopidlna nabídla státu jedenáct milionů korun. Jde o první případ prodeje nevyužívané železniční trati soukromé společnosti.

AŽD Praha zvítězila s nejvyšší nabídkou ve výběrových řízeních. Za trať z Čížkovic do Obrnic nabídla téměř 5,7 milionu korun a za trať z Dolního Bousova do Kopidlna 5,1 milionu korun. Firma chce na tratích testovat nově vyvíjené zabezpečovací systémy a zároveň je plánuje nabídnout potřebám železničních dopravců, pokud budou mít zájem na nich provozovat nepravidelné nostalgické jízdy historickými soupravami. Případně je bude možné využít pro dopravní obslužnost obcí, které trať protíná, uvedla společnost.

Celkem je k postupnému prodeji vytypovaných 21 tratí. Správa železniční dopravní cesty(SŽDC) už do nich nechce dále investovat a předpokládá, že peníze na jejich opravy bude platit nový majitel.

Proti prodeji nevyužívaných tratí se v minulosti postavil Svaz cestujících ve veřejné dopravě, podle jeho předsedy Miroslava Vyky jde o krátkozraký krok. Řádně zdůvodněné podle něj nebylo ani původní rozhodnutí zastavit na uvedených tratích provoz vlaků.

Pro prodej tratí je jednou z podmínek obnovení provozu. Nový majitel se musí zavázat, že na nich bude po následujících pět let provozovat železniční dopravu. Pokud navíc bude provozovat dopravu alespoň dvěma páry vlaků denně, může požádat o státní příspěvek na rekonstrukci těchto spojení.

 

Právě se děje

Další zprávy