Putin uklidňuje investory: Restrikce v Rusku nehrozí

Ekonomika Ekonomika
2. 10. 2014 18:45
Od začátku roku odtekl z Ruska kapitál za téměř 75 miliard dolarů. Kvůli sankcím Západu není země pro investory tak atraktivní.
Ruský prezident Putin slibuje investorům otevřenou ekonomiku.
Ruský prezident Putin slibuje investorům otevřenou ekonomiku. | Foto: Reuters

Moskva - Ruská ekonomika zůstává i nadále otevřená a země nehodlá zavádět žádná restriktivní opatření na měnu ani pohyb kapitálu přes hranice.

Zahraniční investory o tom dnes ujistil ruský prezident Vladimir Putin během investiční konference v ruské metropoli.

Investoři utíkají z konfliktu

"Skutečně stojíme o zemi, která je silná, vzkvétající, volná a otevřená světu," prohlásil Putin. "Nemáme žádné plány na zavedení omezení cizích měn ani pohybu kapitálu," cituje jej agentura Bloomberg.

Podle agentury Reuters se Putin svými slovy snažil povzbudit investory, kteří hranice Ruska dosud neopustili. Řada investorů se z federace stahuje kvůli rusko-ukrajinskému konfliktu a s ním spojenými sankcemi ze strany Západu.

Ekonomice hrozí stagnace, varují experti

Zatímco ruský prezident věří, že tamní ekonomika v budoucnu posílí, řada ekonomických expertů včetně Světové banky poukazuje na to, že ruské hospodářství naopak nemá daleko ke stagnaci.

Meziroční inflace v Rusku dosahuje téměř osmi procent a rubl oslabil oproti americkému dolaru od začátku roku již o 17 procent, vůči euru pak o téměř 10 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy