Pracující vězni dostanou více peněz, schválila vláda. Polepší si po téměř dvaceti letech

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
11. 10. 2017 13:57
Od ledna dostanou pracující vězni bez kvalifikace 5500 korun měsíčně, nově vznikne i "vysokoškolská" kategorie. Vláda věří, že víc našetřených peněz pomůže vězňům s návratem do společnosti.
Vězni v práci v pražské třídírně odpadů (ilustrační foto).
Vězni v práci v pražské třídírně odpadů (ilustrační foto). | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pracující vězni se dočkají vyšších odměn. Za stejné peníze dosud pracovali už od roku 2000. Od příštího roku si polepší, rozhodla vláda, když schválila příslušné nařízení.

Už téměř dvacet let platí, že vězni bez kvalifikace dostávají za práci 4500 korun měsíčně. S výučním listem si mohou vydělat 6750 korun, a pokud mají maturitu, přijdou si na 9000 korun. 

Od ledna roku 2018 si polepší v základní skupině na 5500 korun měsíčně, v lépe placených skupinách pak na 8250 nebo 11 tisíc korun. Nově přibude ještě nejvyšší kategorie pro vysokoškoláky s odměnou ve výši 13 750 korun.

Prací si přivydělává zhruba 2650 vězňů - suverénně nejvíce je těch, kteří nemají odbornou kvalifikaci (zhruba 2200). Maturitu nebo vysokoškolské vzdělání má osm pracujících vězňů. Celkově bylo v českých věznicích na konci září 20 599 vězňů.

Vláda věří, že vyšší odměny pomohou pracujícím vězňům s návratem do "zdravé" společnosti. "Nedostatek finančních prostředků vede často k recidivě, zejména u odsouzených s nefunkčními rodinnými vazbami," uvádí v důvodové zprávě ke schválenému nařízení.

Více než polovina lidí se záznamem v trestním rejstříku se v současnosti vrací zpátky do vězení.

Přihlaste se k našim newsletterům
Odhlásit se můžete kdykoliv.
Přihlášením k newsletteru beru na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů naleznete ZDE.

Pro zvýšení se vyslovil také veřejný ochránce práv. "Budou-li mít odsouzení možnost vyššího výdělku, současně s tím se zvýší jejich možnosti hrazení dluhů (náklady výkonu trestu, náhrada škody způsobené trestnou činností, vyživovací povinnosti, exekuce) a lze předpokládat v tomto smyslu snížení motivace páchat trestnou činnost po propuštění," uvedl loni úřad ombudsmana.

Současně však výrazně stoupne takzvané úložné - tedy částka, kterou si vězni musí povinně odkládat na účet a použít až po propuštění z vězení. Nově má dosahovat 35 tisíc korun (respektive 11 procent z čisté odměny), zatímco dosud to jsou dva tisíce (dvě procenta z čisté odměny).

 

Právě se děje

Další zprávy