Práce jako lék proti recidivě. Výzkum ukázal, jak vězňům pomoci při návratu z trestu

Kateřina Šefrová Kateřina Šefrová
10. 10. 2017 16:25
Každý druhý vězeň se po vypršení trestu do vězení vrátí. Když se jim ale pomůže, aby našli práci, trend se daří zvrátit, ukázal výzkum. Bývalým vězňům nyní pomáhá i rekordně nízká nezaměstnanost, firmy jsou k záznamům v trestním rejstříku shovívavější.
Odchází? Dejte mu práci, pomůžete jemu i společnosti. Ilustrační snímek.
Odchází? Dejte mu práci, pomůžete jemu i společnosti. Ilustrační snímek. | Foto: Jakub Plíhal

Praha - Víc než polovina lidí se záznamem v trestním rejstříku se vrací zpátky do vězení. Nový výzkum Institutu pro kriminologii a sociální prevenci ve spolupráci s Rubikon Centrem však ukazuje, že stálé zaměstnání může tuto statistiku změnit.

Do výzkumu se zapojilo 44 osob s trestní minulostí, které na konci roku 2013 a v první půlce roku 2014 využily při nalezení zaměstnání pomoc neziskové organizace Rubikon Centrum. Jedním z hlavních závěrů výzkumu je, že záznam o novém odsouzení po uplynutí zhruba dvou let mělo pouze 11,4 procenta z nich.

"Svět kolem nás se nestane bezpečnějším tím, že budeme pachatele přísněji trestat, ale díky tomu, že se co největšímu počtu z nich podaří nastoupenou kriminální kariéru včas opustit a zařadit se zpátky do běžného života. Nalezení uspokojivého zaměstnání je v tomto směru jeden ze zásadních momentů,"  říká vedoucí výzkumného týmu Jan Tomášek.

Lidem se záznamem v trestním rejstříku práce pomáhá ke zvýšení sebevědomí, stabilnímu příjmu či poznání nových kolegů bez kriminální minulosti. Podle průzkumu však pouze nová práce návratu do vězení nezabrání - podstatný je také partnerský vztah, uvědomění si potřeby změny, nárůst zájmu o druhé či strach z návratu do vězení.

Podle expertů, kteří byli v rámci výzkumu také dotazováni, jen 30 až 50 procent vězňů má skutečný zájem najít si stálé a legální zaměstnání.

Podle Rubikon Centra lidem hledajícím práci situaci komplikuje záznam v trestním rejstříku, který firmy vyžadují. Situace na trhu práce, kdy je rekordně málo lidí bez práce, však podmínky personalistů mění. Přibližně dvě stovky firem dnes nad záznamem v trestním rejstříku přimhouří oči. Mezi nimi jsou společnosti jako IBM, DHL, Skanska, Arriva či dm drogerie.

"Zaměstnavatelé hledají vhodné zaměstnance a využívají k tomu cesty a zdroje, které by ještě před rokem považovali za neperspektivní," potvrzuje Lucie Streichsbierová, vedoucí programu zaměstnanost Rubikon Centra.

Změna se týká zejména oblastí výroby, logistiky nebo dopravy. Stále však existují oblasti, kde je záznam v rejstříku trestů významnou bariérou - například administrativa. 

 

Právě se děje

Další zprávy