Obří únik dat z T-Mobile: Zaměstnanec ukradl a prodával údaje 1,5 milionu klientů

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 13. 6. 2016 14:44
Únik dat vyšetřuje policie, která už obvinila dva lidi. Zloděje dat prozradilo, že databázi nabídl firmě, která s T-Mobilem spolupracuje. Podle mluvčí T-Mobilu šlo o data pro marketing a nešlo o citlivé údaje typu hesel.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Jeden ze zaměstnanců telekomunikačního operátora T-Mobile ukradl osobní údaje klientů a prodával je dál. Únik dat vyšetřuje policie. Napsala to Mladá fronta Dnes, které to potvrdila mluvčí operátora Martina Kemrová.

Podle deníku se případ stal v dubnu a jde v něm o údaje zhruba 1,5 milionu zákazníků. "Bohužel musíme potvrdit, že došlo ke zcizení a prodeji zákaznických dat," sdělila deníku Kemrová.

"Případ jsme předali policii, zaměstnanec byl okamžitě propuštěn, data jsou zpět v majetku naší společnosti," dodala.

Zloděje dat prozradilo, že databázi nabídl firmě, která s T-Mobilem spolupracuje. "Případ se podařilo odhalit díky spolupráci s obchodním partnerem, který nás informoval, že mu někdo nabízí k odkoupení databázi údajně našich klientů. Prošetřili jsme, zda jde o reálná data, a po zjištění, že ano, jsme informovali policii a podnikli patřičné kroky," řekla Kemrová.

Podle mluvčí T-Mobilu šlo o data pro marketing. "Nešlo o data lokalizační či provozní ani o citlivé údaje typu hesel. Jediné nebezpečí, které by hypoteticky mohlo našim zákazníkům hrozit, je případně oslovení nevyžádanými marketingovými nabídkami," řekla dále Kemrová.

Deník píše, že se zpočátku mluvilo o škodě v řádu stamilionů korun, kterou krádeží dat mohl T-Mobile utrpět. Firma uvedla, že žádná škoda jí ani zákazníkům nevznikla. "Chci zákazníky ujistit, že reálně k úniku dat nedošlo a že jejich data jsou v bezpečí," řekl Milan Vašina, generální ředitel T-Mobile. "Pokus byl podchycen v samotném začátku," dodala Kemrová. Podle ní šlo o selhání jednotlivce, nikoli o systémovou či procesní chybu.

To samé říkají klientům T-Mobile operátoři na zákaznické lince. "Nevíme, koho přesně se únik dat týkal. Data byla ale zničena, podvodník se je snažil prodat, ale nevyšlo mu to," vyslechl si redaktor Aktuálně.cz od operátora.

Pracovníka IT oddělení T-Mobilu, který data zkopíroval, už policie obvinila. Šlo o člena malého týmu, který se zákaznickými daty běžně pracoval. Krádež dat vyšetřuje Útvar pro odhalování organizovaného zločinu.

"Probíhá vyšetřování pro podezření z podílnictví a z neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací, ze kterého byly obviněny dvě osoby, které jsou stíhány na svobodě," potvrdil MF Dnes mluvčí útvaru Pavel Hanták s tím, že bližší informace ÚOOZ poskytovat nebude.

Co by se s ukradenými daty mohlo na černém trhu stát? Databáze klientů může být cenná různým způsobem. Záleží na tom, kdo je bude chtít koupit, například pro rozesílání různých spamů či nevyžádaných obchodních sdělení, uvedl v České televizi šéfredaktor serveru Lupa.cz David Slížek. Může je také chtít využít konkurence, podotkl s tím, že různých dat či databází koluje na černém trhu poměrně hodně.

 

Právě se děje

Další zprávy