Po dálnici D11 už dojedete až do Hradce Králové, otevřela se poslední část

ČTK ČTK
Aktualizováno 21. 8. 2017 15:20
Necelé čtyři kilometry dlouhý úsek od Osiček do Hradce Králové je po letech odkladů konečně v provozu. Dosud musely automobily sjíždět z dálnice přes křižovatku u Opatovic nebo použít provizorní sjezd u Libišan. Dostavbou se významně uleví Novému Městu u Chlumce nad Cidlinou, kterým projíždějí kamiony na tranzitní trase Náchod - Praha.
Řidiči už využívají dálnici v celém úseku Praha - Hradec Králové. Teď D11 zamíří k polským hranicím. Vlastníci pozemků si musí dát pozor na spekulace. | Video: Blahoslav Baťa

Hradec Králové - Motoristé mohou od dnešního odpoledne, kdy se otevřel 3,7 kilometru dlouhý úsek dálnice Osičky - Hradec Králové, dojet po dálnici D11 až do Hradce Králové. Dosud musely automobily sjíždět z dálnice přes křižovatku u Opatovic nebo použít provizorní sjezd u Libišan.

Dostavbou dálnice se významně uleví Novému Městu u Chlumce nad Cidlinou na silnici I/11, kterým projíždělo mnoho kamionů na tranzitní trase Náchod - Praha.

Provoz na nově zprovozněném úseku bude několik měsíců omezený kvůli úpravě v místě provizorního sjezdu u Libišan. Práce by měly skončit do Vánoc.

Stavba dálnice D11 od Prahy skončila v roce 2006 těsně před Hradcem Králové, zhruba 1,3 kilometru již postavené dálnice nebylo možné využívat. Nutné bylo vyřešit nevykoupené pozemky farmářky Ludmily Havránkové a dokončit jednání se stavební firmou. Stavba posledního 2,4 kilometru dlouhého úseku dálnice začala v roce 2014, celkem dostavba dálnice přišla na 882 milionů korun.

Dálnice D11 by od Hradce Králové měla pokračovat dál na Jaroměř a poté k polským hranicím v Královci u Trutnova, kde se má napojit na budovanou polskou silnici S3. Výstavba dalších úseků z Hradce Králové na Jaroměř měla začít do konce letošního roku, stavební povolení ale napadlo hnutí Děti Země, což podle Ředitelství silnic a dálnic odsune zahájení stavby o několik měsíců.

Dálnici D11 jsme si projeli už v předstihu: 

Poslední úsek D11 z Osiček do Hradce Králové se otevře veřejnosti | Video: Aktuálně.cz
 

Právě se děje

Další zprávy