Osmnáct lidí na jedno místo. Podívejte se, kde se v Česku nejhůř hledá práce

Tereza Holanová Tereza Holanová
11. 1. 2016 13:20
Během posledního roku ubylo v Česku téměř 90 tisíc uchazečů o zaměstnání, volných pracovních míst přibylo 44 tisíc. Pět českých okresů ale stále hlásí dvouciferný podíl lidí bez práce, nejvíce nezaměstnaných má Bruntál. Zde se také o jedno volné pracovní místo teoreticky uchází nejvíce zájemců - osmnáct, zatímco v okresech Praha-východ či Rokycany jde o méně než dva lidi.
Foto: Thinkstock

Praha - Počet uchazečů o práci v Česku klesl ke konci loňského prosince o téměř 89 tisíc oproti stejnému období roku 2014, podíl nezaměstnaných klesl na 6,2 procenta z předchozích 6,2 procenta. Počet volných míst - více než 102 tisíc - je o 44 tisíc vyšší než před rokem. Ukazují to nová čísla z Úřadu práce ČR.

"Trh práce se v roce 2015 přibližoval ke svým výborným výsledkům z předkrizového období," říká analytička Raiffeisenbank Daniela Milučká. Díky oživení ekonomiky firmám přibývají zakázky, takže potřebují stále více lidí.

Každý desátý bez práce

Ne ve všech částech republiky ale lidé poznají oživení ekonomiky tak výrazně. V pěti českých okresech je bez práce stále více než desetina všech osob mezi 15 až 64 lety. Nejvyšší podíl nezaměstnaných osob měl ke konci roku okres Bruntál - 11,6 procenta

Nejvyšší podíl nezaměstnaných:

Okres Podíl
Bruntál 11,6 %
Most 11,1 %
Karviná 11 %
Ústí nad Labem 10,4 %
Ostrava-město 10,1 %

"Náš region byl v minulosti postižen strukturální nezaměstnaností, která nebyla systémově řešena," říká referentka kontaktního pracoviště Úřadu práce v Bruntále Milena Strohalmová. "Strukturálně nezaměstnaní" jsou lidé, kteří hledají práci, ale ovládají jiné obory, než o které mají firmy zájem. Na růst nezaměstnanosti měl podle Strohalmové v minulosti vliv hlavně konec Státních statků, které měly v okrese vliv na dvacet procent ekonomicky aktivních obyvatel.

"Zaměstnavatelé většinou reagují na aktuální objem zakázek a uzavírají pracovní poměry na dobu určitou. Nemalý vliv na nárůst nezaměstnanosti ke konci roku má i sezónnost prací v okrese," upřesňuje Strohalmová. Jednou z nejpočetnějších skupin uchazečů o zaměstnání v zimním období jsou na Bruntálsku živnostníci, kteří podnikají ve stavebnictví a navazujících oborech.

Naopak nejnižší podíl uchazečů o zaměstnání má okres Praha-východ. Vděčí za to hlavně geografické poloze, zázemí hlavního města, logistickým centrům a dobré dopravní infrastruktuře - díky níž je snadnější dojíždět za prací. Do příměstských regionů se zároveň často stěhují lidé z Prahy, kteří nadále pracují v metropoli.

Nejnižší podíl nezaměstnaných:

Okres Podíl
Praha-východ 2,6 %
Rychnov nad Kněžnou 2,9 %
Mladá Boleslav 3,5 %
Praha-západ 3,7 %
Benešov 3,8 %

Okresu Rychnov nad Kněžnou, který má druhý nejnižší podíl nezaměstnaných osob v ČR, pomáhá rozvoj závodu Škoda Auto v Kvasinách. "Ten s sebou nese příchod celé řady subdodavatelů na území našeho okresu," vysvětluje ředitel tamního kontaktního pracoviště Úřadu práce Petr Richtera.

Nejdelší fronta na volná místa

Ještě výstižnějším ukazatelem může být počet uchazečů, kteří připadají na jedno volné pracovní místo. Vypovídá o tom, jak je náročné najít uplatnění a jaká je v daném okrese disproporce mezi nabídkou práce a poptávkou po ní.

Nejhůře jsou na tom opět uchazeči v okrese Bruntál - zde se o jedno místo přetahuje v průměru 18 osob. Následuje Karviná, kde na jedno místo připadá v průměru 17 uchazečů, a Ústí nad Labem s 16 zájemci o jedno volné místo.

Nejvyšší počet uchazečů o jedno volné pracovní místo:

Okres Průměrný počet zájemců 
Bruntál 18,4 
Karviná 17,1 
Ústí nad Labem 16 
Chomutov 14 
Hodonín 12,3 
Jeseník 11,9 
Sokolov 10,6 
Litoměřice 10,5 
Most 10,3 
Znojmo 9,9 

Naopak největší šanci najít volné místo prostřednictvím úřadu práce mají nezaměstnaní v okresech Praha-východ, Rokycany a Prachatice.

"Pomáhá nám i geografická poloha. Kdo dnes umí německy, vyjede pracovat do Německa nebo do Rakouska," uvádí Josef Lácha, vedoucí oddělení trhu práce z prachatického kontaktního místa ÚP. Někteří lidé pak dojíždějí za prací do průmyslových podniků v sousedním okrese České Budějovice.

Nejnižší počet uchazečů o jedno volné pracovní místo:

Okres Průměrný počet
Praha-východ 1,4
Rokycany 1,5 
Prachatice 1,8
Domažlice 1,8 
Plzeň-sever 1,9 
Pardubice
Beroun
Tachov 2,1 
Rychnov nad Kněžnou 2,1
České Budějovice 2,2
 

Právě se děje

Další zprávy