Největší obchod udělali Tkáč a Křetínský. Nový žebříček transakcí za první pololetí

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
21. 10. 2015 13:50
Koupě italských uhelných a plynových elektráren společnosti E.ON investiční skupinou Energetický a průmyslový holding miliardářů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče - to je největší transakce letošního pololetí za účasti českých investorů. Žebříček zveřejnila poradenská firma EY.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Největší transakcí letošního pololetí za účasti českých investorů byla koupě italských uhelných a plynových elektráren společnosti E.ON investiční skupinou Energetický a průmyslový holding (EPH) miliardářů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče v hodnotě 592 milionů dolarů (přibližně 14 miliard korun). Uvádí to M&A barometr, který dnes zveřejnila poradenská firma EY. Seznam zahrnuje pouze transakce se zveřejněnou hodnotou.

Nejvýznamnější podíl na objemu obchodů měly už tradičně investice domácích investorů v rámci Česka, následované investicemi směřujícími do ČR ze zahraničí. Nejaktivnějším investorem byla právě skupina EPH a také Hartenberg Capital spoluvlastněný ministrem financí Andrejem Babišem. Obě firmy uskutečnily po třech významných transakcích. 

Top 10 transakcí v Česku za první pololetí:

Cílová společnost Kupující Hodnota transakce 
1. Uhelné a plynové elektrárny společnosti E.ON (Itálie) EPH (ČR) 592 mil. USD
2. Logistické nemovitosti o výměře 255 000 m2 (ČR) AEW Europe (Francie) 168 mil. USD
3. EKOL (ČR) Xi´An Shaangu Power (Čína) 56 mil. USD
4. NC Campus square (ČR) CBRE Global Investors (USA) 53 mil. USD
5. Privax (Velká Británie) AVG Technologies CZ (ČR) 40 mil. USD
6. NC Futurum (ČR) Czech Property Investments (ČR) 26 mil. USD
7. Westgate Park Rudná (ČR) Prologis (ČR) 26 mil. USD
8. Sudero (ČR) Solaria Energia y Medio Ambiente (Španělsko) 23 mil. USD
9. Záložna Creditas (ČR) Pavel Hubáček (ČR) 21 mil. USD
10. Medicover/Mediconet (ČR) Euroclinicum (ČR) 12 mil. USD

Pozn.: Do žebříčku nebyla zařazena koupě 24% podílu Generali PPF Holding, který od PPF Group koupila společnost Generali za cca 1,46 mld. USD (jedná se o převzetí menšinového podílu většinovým akcionářem).

Celkový objem nákupů a prodejů firem v prvním pololetí v Česku činil 2,8 miliardy dolarů (66,6 miliardy korun), což je meziroční pokles o třetinu. Investoři uskutečnili 98 transakcí - meziročně o 12 procent méně. 

Za meziročním poklesem nákupů a prodejů firem bylo podle EY několika velkých transakcí v loňském roce. Šlo například o nákup společnosti GSG Group Radovanem Vítkem za zhruba 1,7 miliardy korun.

"ČR v prvním pololetí nicméně navázala co do počtu i objemu transakcí na silné období let 2013 a 2014," uvedl výkonný ředitel společnosti EY pro fúze a akvizice v České republice Petr Kříž. "Současným trendem je stále rostoucí aktivita českých podnikatelů a investorů. Vyrostla zde skupina silných hráčů, vlastníků velmi úspěšných firem, pro něž je díky jejich velikosti expanze prostřednictvím akvizic v zásadě jedinou cestou k dalšímu růstu," dodal.

V mezinárodním srovnání vychází Česko stále jako silný regionální investor. Ze zemí střední a jihovýchodní Evropy je ČR druhým největším trhem za Tureckem (3,5 miliardy dolarů) a před Polskem (1,9 miliardy korun). V počtu transakcí obsadila ČR za Tureckem a Polskem třetí místo.

Nejatraktivnějšími obory v Česku byly z pohledu počtu transakcí výroba a služby. Významně podle EY stoupl zájem o potravinářství a zemědělství.

Internetová anketa Křišťálová lupa jde do finále. Chcete vidět on-line deník Aktuálně.cz na vítězné příčce? Dejte nám svůj hlas zde. Děkujeme!

 

Právě se děje

Další zprávy