Nehoráznost, říká ČSSD k žádosti OKD o pomoc státu

ČTK ČTK
18. 9. 2013 18:01
Zaorálek vyzval podnikatele Zdeňka Bakalu, aby zveřejnil, zda je většinovým vlastníkem OKD.
Důl Paskov
Důl Paskov | Foto: NWR

Praha - Požadavek společnosti OKD na to, aby se stát na útlumu dolu Paskov podílel čtyřmi až šesti miliardami korun, považuje sociální demokracie za nehorázný.

Na tiskové konferenci to ve středu prohlásil místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Vyzval také podnikatele Zdeňka Bakalu, aby zveřejnil, zda je většinovým vlastníkem OKD. Pokud nezmění své chování, neměl by se prý do Česka ani vracet, řekl.

Bakalův mluvčí ČTK sdělil, že Bakala vlastní necelou třetinu akcií OKD. Vedení dolů nyní podle něj jedná o restrukturalizaci firmy.

OKD v úterý oznámila, že ponese-li náklady útlumu sama, zavře Paskov k 31. prosinci 2014. Když těžbu bude dotovat stát, mohl by důl na Frýdecku-Místecku, v němž pracuje asi 3000 lidí, skončit až v roce 2018. Ředitel OKD Ján Fabián hovořil o částce čtyři až šest miliard korun.

Prezident Miloš Zeman v Bruselu novinářům řekl, že Bakala by měl v brzké době říci, zda si v období, kdy mu důl Paskov a další podniky vynášely, tvořil rezervy na horší časy. Dodal, že pokud to Bakala nedělal, lze s úspěchem pochybovat o jeho podnikatelských schopnostech.

"Já sám se domnívám, že skutečně schopný podnikatel v době, kdy důl Paskov a další jeho podniky vytváří zisky, si nechává něco na horší časy a vytváří si tedy takzvaný rezervní fond," prohlásil Zeman.

Arogantní vzkaz z Amsterodamu

Zaorálek, který se zúčastnil úterní rozsáhlé demonstrace horníků v Ostravě, kritizoval, že se o osudu několika tisíc pracovníků a jejich rodin rozhodlo "od stolu" v Amsterodamu, a nikoliv v Ostravě nebo Karviné.

"Ten vzkaz Amsterodamu zněl absolutně arogantně a vůbec nechápu, jak ho může někdo takto říci do prostředí, které je tak dneska rozjitřené, jako je Ostravsko, Karvinsko a prostředí dolů," prohlásil. V Amsterodamu sídlí firma New World Resources (NWR), která prostřednictvím OKD důl Paskov vlastní. NWR v úterý v Amsterodamu rozhodla o podmínkách uzavření dolu.

Místopředseda sociální demokracie vyjádřil také požadavek, aby na sebe Bakala vzal odpovědnost za to, co se v jeho společnosti děje. Veřejně by měl říct, jestli je většinovým, nebo menšinovým vlastníkem OKD, případně uvést, kdo je většinovým majitelem firmy, aby stát věděl, s kým jednat. Zatím se prý Bakala nechová jako odpovědný podnikatel, a mohl by se tak v Česku stát nežádoucí a nenáviděnou postavou.

Bakala: Vlastním méně než třetinu

"Pan Zdeněk Bakala jako vlastník méně než třetiny společnosti OKD věří v úspěch jednání mezi managementem OKD/NWR a odbory," sdělil ČTK Bakalův mluvčí Tomáš Pavlík. "Pan Bakala situaci pozorně sleduje a je přesvědčen o nutnosti restrukturalizace, o které management firmy v těchto dnech jedná," doplnil.

V tuto chvíli by podle Zaorálka měla NWR, která si prý v minulých letech na dividendách rozdělila 50 až 60 miliard korun, část zisků použít ke stabilizaci situace. Ze zákona musí mít podle Zaorálka připraveny prostředky na eventuální útlum. Součástí řešení podle něj má být i otázka 45 000 bytů RPG, které patří do skupiny BXR.

V případě, že vlastník jednat nebude, vidí místopředseda strany, která kvůli situaci vytvořila zvláštní tým, jako možné řešení odkoupení dolu státem za korunu a jeho postupné utlumování po dohodě s Evropskou komisí.

O situaci v Moravskoslezském kraji jedná ve středu také vláda. Premiér v demisi Jiří Rusnok však v úterý řekl, že od kabinetu nelze čekat, že bude zadlužené průmyslové podniky zachraňovat.

Proti dotování těžby je i ODS

Dotování těžby nepodporuje ani ODS, protože může podle pravidel EU trvat stejně maximálně do roku 2018, může být ve výši rozdílů nákladů a výnosů, což je 1,5 miliardy ročně, a musí klesat.

"Raději bych ty peníze uvolnil na nějaké rekvalifikační programy k začleňování těch lidí do práce u jiných zaměstnavatelů. Uvolnil bych je na dopravní infrastrukturu a vědecko-výzkumné projekty v našem kraji. To je mnohem smysluplnější, protože tyto projekty vytvoří nová pracovní místa a nebudou pouze dotovat ztrátovou těžbu," řekl České televizi bývalý ministr dopravy Zbyněk Stanjura.

OKD celkem zaměstnává asi 13.000 lidí. NWR je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Patří firmě BXR, která má v těžební společnosti téměř dvoutřetinový podíl. Ve skupině BXR má Bakala zhruba poloviční podíl.

Poznámka: Zdeněk Bakala je vlastníkem společnosti Economia, která v nedávné době převzala firmu Centrum Holdings, vydavatele deníků Aktuálně.cz a Insider.

 

Právě se děje

Další zprávy