Experti: CNN na Primě levicový pohled neprosadí, nový kanál totiž budou hlídat Češi

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
3. 4. 2019 11:00
Podle slov mediálních expertů by Prima svým novým zpravodajským kanálem mohla ohrozit pozici veřejnoprávní ČT24, záleží ovšem na tom, jak k tvorbě zpráv přistoupí. Spojení spíše konzervativní Primy a levicové aktivistické CNN v jednom zpravodajském projektu je totiž rozhodně překvapivé a nečekané.
Americká televize CNN - logo
Americká televize CNN - logo | Foto: Reuters

Úspěch nového zpravodajského kanálu CNN Prima News bude podle mediálního analytika Jana Potůčka záležet na celkovém pojetí, podílu přebíraných formátů a zpráv. "Prima má zajímavou síť krajánků, CNN je silná značka."

Foto: Prima TV

"Prima náklady rozmělní mezi své stávající stanice, které budou od CNN Prima News odebírat zprávy, takže je to nevyjde tak draho. Na rozdíl od Z1 nebo Seznamu jde o silného a tradičního televizního hráče. Podílu ČT24 asi nedosáhnou, ale pro Primu to bude další důležité rozšíření zásahu pro klienty," uvedl.

Zpráva zaskočila i bývalého válečného reportéra CNN Tomáše Etzlera. Ten v rozhovoru s DVTV připomněl příklad budování švýcarské CNN Money Switzerland, kam podle něj poslala televizní stanice své editory a režiséry, aby rok trénovali tamní novináře, aby hotové reportáže měly kvalitu a úroveň CNN.

"Nejsem si jistý, jestli CNN ví, do čeho leze," zhodnotil Etzler nový zpravodajský projekt a dodal, že CNN brzy zjistí, kdo v Primě pracuje a jakým způsobem se tam vyrábí obsah zpravodajství.

Prima byla v minulosti kritizována za to, že editoři vysílání na příkaz vedení systematicky zobrazovali uprchlickou krizi jako hrozbu. Dodal ještě, že značka CNN by tímto krokem mohla utrpět ztrátu své dlouho budované pověsti.

Přesto podle Etzlera má stanice šanci na úspěch, pokud bude dbát na nestrannost a objektivitu zpráv. Tím by mohla dostat ČT24 seriózního konkurenta. V rozhovoru ještě připomněl, že CNN Prima News bude vznikat od základů nově, včetně stavby nového newsroomu. Jeho slova potvrzuje i mluvčí Primy Gabriela Semová. "Vzhledem k rozsahu zpravodajství a dalších pořadů budeme postupně představovat nové tváře CNN Prima News."

Podle mediálního experta Aleše Borovana spojení spíše konzervativní Primy a levicové aktivistické CNN v jednom zpravodajském projektu je rozhodně překvapivé a nečekané. "Podle informací Borovan.cz však TV Prima bude mít kanál CNN Prima News editoriálně pod kontrolou plus z nabídky mezinárodního zpravodajství CNN bude přebírat jen to, co uzná za vhodné," uvedl novinář. CNN Prima News by tak podle něj neměla vybočit z dosavadní zpravodajské linie druhé komerční televize.

"CNN Prima News, byť se zázemím domácí miliardářské skupiny a globální značky, to bude mít na trhu bezpochyby těžké a významně bude ohrožovat obdobné privátní projekty, například investice Seznam.cz do zpravodajského portálu Seznam Zprávy a Seznam.cz TV," řekl Borovan. Konkurovat jí bude právě zejména veřejnoprávní zpravodajský kanál ČT24.

Prima byla založena v roce 1993 jako první česká komerční televizní stanice. Společnost v současné době provozuje vysílání osmi televizních kanálů a šesti rozhlasových stanic. Kanály Primy v celodenním vysílání dosáhly podílu 22,66 procenta, což představuje meziroční nárůst o 1,66 procentního bodu.

Myslel jsem si, že někdo udělal omyl, CNN netuší, co Prima je. Bude stavět kanál na Primě od píky, bavíme se o smlouvě za miliony dolarů. | Video: DVTV, Emma Smetana

Mateřskou společnost FTV Prima Holding ovládá ze 62,5 procenta přes svou skupinu GES podnikatel Ivan Zach, zbylý podíl patří přes skupinu Alphaduct podnikateli Vladimíru Komárovi.

V minulosti televize Prima čelila kvůli svému zpravodajství kritice, a to i od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). V roce 2014 se radní usnesli, že některé příspěvky odvysílané ve zprávách v rubrice Kam se jiní bojí utvrzovaly stereotypní předsudky vůči romské menšině. Televize se proti tomu ohradila s tím, že reportáže pravdivě popisovaly skutečné situace.

V létě 2016 pak RRTV uvedla, že odhalila sporné momenty ve zpravodajství Primy o uprchlících, a to již na konci roku 2015, na zahájení správního řízení to ale nestačilo.

Prima vysílá od roku 1993, u zrodu byl Menzel i Poledňáková

  • Společnost FTV Prima získala první licenci k provozování komerčního televizního vysílání v České republice už v listopadu 1992, a to pro Prahu a střední Čechy. Vysílat začala 20. června 1993. Pravidelné vysílání stanice zahájila pod názvem Premiéra. Během let prošla rozsáhlou proměnou - změnili se majitelé, pokrytí, programový profil i název. Současná Prima je mediálním domem s pěti vlastními stanicemi v ČR a jednou na Slovensku.
  • U zrodu televize stála dvojice režisérů - Marie Poledňáková a Jiří Menzel spolu s režisérčinou spolupracovnicí Jitkou Markvartovou. Po udělení licence se zakladatelé spojili s italským mediálním podnikatelem Marianem Volanim.
  • Rok po startu vysílání získala tehdejší Premiéra další licenci, která jí umožnila celostátní vysílání. Podmínky licence sice umožnily Premiéře vysílat na celém území ČR, zároveň ji ale podmínila spoluprací s regionálními vysílateli. Koncem roku 2011 FTV Prima licenci kvůli sporům s regionálními vysílateli vrátila a od 1. ledna 2012 spustila novou hlavní stanici, nazvanou Prima Family (od srpna 2013 přejmenovanou opět na původní Prima).
  • Licence na vysílání tak nyní vlastní FTV Prima, od podzimu 2005 v ní měla poloviční podíl švédská mediální skupina MTG, zbytek patřil společnosti Ges Media podnikatele Ivana Zacha. V roce 2017 švédští spolumajitelé odešli, nyní mateřskou společnost FTV Prima Holding ovládá ze 62,5 procenta přes svou skupinu GES podnikatel Zach, zbylý podíl patří přes skupinu Alphaduct podnikateli Vladimíru Komárovi.
  • Během své existence prodělala televize Prima řadu zvratů. Její rozjezd na dlouhou dobu zbrzdil drtivý nástup konkurenční televize Nova v roce 1994, která záhy opanovala televizní trh. Prima později s Novou spolupracovala.
  • V současnosti FTV Prima provozuje hlavní stanici Prima a dalších pět tematických kanálů (Prima COOL, 2009; Prima Love, 2011; Prima ZOOM, 2013; Prima Max, 2015; Prima Krimi, 2018). Od prosince 2015 se také podílí na vysílání stanice Comedy Central společnosti Viacom (FTV Prima ale není držitelem licence). V lednu 2017 spustila na Slovensku kanál Prima Plus pro diváky kabelových televizí. Společnost je aktivní také na internetu.
  • Kromě nového kanálu CNN Prima News je před televizí také stěhování, z ulice Na Žertvách na Palmovce by se měla do konce letošního roku přesunout do Strašnic. Budova na Vinohradské ulici, kde dříve sídlil operátor Vodafone, se v současnosti rozsáhle modernizuje.
  • Loňská sledovanost kanálů Primy byla u diváků starších 15 let 22,7 procenta, což znamená třetí místo na trhu. Programy České televize sledovalo 30,1 procenta diváků, skupina Nova na druhém místě měla o jeden procentní bod méně.
  • V roce 2017 dosáhly tržby skupiny 3,32 miliardy korun a meziročně se zvýšily o 11 procent. Čistý zisk stoupl meziročně o 23 procent na 591 milionů korun.

Zdroj: ČTK

 

Právě se děje

Další zprávy