Prima spouští nový zpravodajský kanál. Konkurence ČT24 vznikne ve spolupráci s CNN

Ekonomika Marek Miler, Ekonomika
Aktualizováno 2. 4. 2019 12:26
Prima, druhá nejsledovanější tuzemská komerční televize, oznámila vznik nové zpravodajské stanice, která bude vytvářena ve spolupráci s americkou CNN. Prima, která se tím pouští do konkurence s veřejnoprávním programem ČT24, chce zvýšit prestiž své značky a sledovanost.  
Sídlo televize Prima na pražské Palmovce.
Sídlo televize Prima na pražské Palmovce. | Foto: Matej Slávik

Nový kanál, v nabídce Primy už devátý, bude poskytovat nepřetržité zpravodajství z domova i ze světa a bude dostupný v pozemním vysílání přes klasickou anténu i na kabelovém i satelitním příjmu. Vysílání začne během následujících dvanácti měsíců. Prima spolupráci oznámila v tiskové zprávě.

CNN vznikla před téměř 40 lety a byla průkopníkem nepřetržitého televizního zpravodajstvím. Vysílá pro asi 100 milionů domácností v USA a má podobná partnerství jako s Primou v řadě zemí, od Indonésie přes Turecko až po Švýcarsko. Nový česky vysílající kanál CNN Prima News bude sídlit v nové centrále Primy.

Foto: Prima TV

Mezinárodní zpravodajství budou tvořit pořady dodávané CNN a na domácích reportážích se zase budou podílet mimo jiné jednotlivé regionální zpravodajské týmy skupiny Prima. Součástí dohody s CNN bude také užití značky, sdílení zkušeností a poradenství. Členem redakční rady bude  "renomovaný novinář z centrály CNN," jehož jméno Prima zatím neuvedla.

Startem CNN Prima News začne v Česku "zcela nová éra dynamického objektivního zpravodajství, které u nás nemá obdoby, a diváci se rozhodně mají na co těšit," řekl v tiskové zprávě generální ředitel Marek Singer. Součástí nabídky budou i tematické pořady a on-line portál.

Roland Nikolaou, ředitel divize obsahu a licencí v divizi CNN International Commercial, řekl, že spojením zkušeností a obsahu CNN se znalostí českého prostředí a lokálních otázek skupiny Prima vznikne "atraktivní programový obsah, který ve výsledku nabídne unikátní spojení domácího a mezinárodního zpravodajství."

Prima přichází s projektem spolupráce s CNN a rozšířením zpravodajství více než dva roky poté, co odešel švédský akcionář - televizní korporace Modern Times Group (MTG) - a čeští vlastníci hledají nové cesty, jak televizi rozvíjet. Jedinými vlastníky televize se v roce 2017 stali mediální podnikatelé Ivan Zach a Vladimír Komár. Mateřskou společností je FTV Prima Holding, kterou ovládá ze 62,5 procenta Zach skrze svou mediální skupinu GES. Zbylý podíl patří přes skupinu Alphaduct Komárovi.  

Proti Romům a uprchlíkům

V minulosti televize Prima čelila kvůli svému zpravodajství kritice, a to i od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). V roce 2014 se radní usnesli, že některé příspěvky odvysílané ve zprávách v rubrice Kam se jiní bojí utvrzovaly stereotypní předsudky vůči romské menšině. Televize se proti tomu ohradila a s tím, že reportáže pravdivě popisovaly skutečné situace.

V létě 2016 pak RRTV uvedla, že odhalila sporné momenty ve zpravodajství Primy o uprchlících, a to již na konci roku 2015, na zahájení správního řízení to ale nestačilo.

Prima vysílá od roku 1993, u zrodu byl Menzel i Poledňáková

  • Společnost FTV Prima získala první licenci k provozování komerčního televizního vysílání v České republice už v listopadu 1992, a to pro Prahu a střední Čechy. Vysílat začala 20. června 1993. Pravidelné vysílání stanice zahájila pod názvem Premiéra. Během let prošla rozsáhlou proměnou - změnili se majitelé, pokrytí, programový profil i název. Současná Prima je mediálním domem s pěti vlastními stanicemi v ČR a jednou na Slovensku.
  • U zrodu televize stála dvojice režisérů - Marie Poledňáková a Jiří Menzel spolu s režisérčinou spolupracovnicí Jitkou Markvartovou. Po udělení licence se zakladatelé spojili s italským mediálním podnikatelem Marianem Volanim.
  • Rok po startu vysílání získala tehdejší Premiéra další licenci, která jí umožnila celostátní vysílání. Podmínky licence sice umožnily Premiéře vysílat na celém území ČR, zároveň ji ale podmínila spoluprací s regionálními vysílateli. Koncem roku 2011 FTV Prima licenci kvůli sporům s regionálními vysílateli vrátila a od 1. ledna 2012 spustila novou hlavní stanici, nazvanou Prima Family (od srpna 2013 přejmenovanou opět na původní Prima).
  • Licence na vysílání tak nyní vlastní FTV Prima, od podzimu 2005 v ní měla poloviční podíl švédská mediální skupina MTG, zbytek patřil společnosti Ges Media podnikatele Ivana Zacha. V roce 2017 švédští spolumajitelé odešli, nyní mateřskou společnost FTV Prima Holding ovládá ze 62,5 procenta přes svou skupinu GES podnikatel Zach, zbylý podíl patří přes skupinu Alphaduct podnikateli Vladimíru Komárovi.
  • Během své existence prodělala televize Prima řadu zvratů. Její rozjezd na dlouhou dobu zbrzdil drtivý nástup konkurenční televize Nova v roce 1994, která záhy opanovala televizní trh. Prima později s Novou spolupracovala.
  • V současnosti FTV Prima provozuje hlavní stanici Prima a dalších pět tematických kanálů (Prima COOL, 2009; Prima Love, 2011; Prima ZOOM, 2013; Prima Max, 2015; Prima Krimi, 2018). Od prosince 2015 se také podílí na vysílání stanice Comedy Central společnosti Viacom (FTV Prima ale není držitelem licence). V lednu 2017 spustila na Slovensku kanál Prima Plus pro diváky kabelových televizí. Společnost je aktivní také na internetu.
  • Kromě nového kanálu CNN Prima News je před televizí také stěhování, z ulice Na Žertvách na Palmovce by se měla do konce letošního roku přesunout do Strašnic. Budova na Vinohradské ulici, kde dříve sídlil operátor Vodafone, se v současnosti rozsáhle modernizuje.
  • Loňská sledovanost kanálů Primy byla u diváků starších 15 let 22,7 procenta, což znamená třetí místo na trhu. Programy České televize sledovalo 30,1 procenta diváků, skupina Nova na druhém místě měla o jeden procentní bod méně.
  • V roce 2017 dosáhly tržby skupiny 3,32 miliardy korun a meziročně se zvýšily o 11 procent. Čistý zisk stoupl meziročně o 23 procent na 591 milionů korun.

Zdroj: ČTK

 

Právě se děje

Další zprávy