Investiční plán za biliony myslí hlavně na dopravu. Je to dávná verze, říká Babiš

Ondřej Neufus Ondřej Neufus
28. 11. 2019 15:30
Dosud neveřejný Národní investiční plán, jehož text slíbil premiér Andrej Babiš (ANO) představit do Vánoc, se zaměřuje na šest základních oblastí. Z pracovní verze dokumentu, o které informovaly Hospodářské noviny (HN) a kterou má Aktuálně.cz rovněž k dispozici, vyplývá, že do investic půjde do roku 2030 celkem 2,8 bilionu korun, nejvíce přitom do dopravy. Babiš materiál označil za dávnou verzi.
Plán investic v Česku mezi lety 2019 a 2030
Plán investic v Česku mezi lety 2019 a 2030 | Foto: Národní investiční plán

Vize a rizika

Pracovní verze plánu sice detailně neřeší, kde stát peníze na projekty vezme, věnuje ale samostatnou kapitolu kritickým místům veřejného financování. Zde varuje zejména před rizikem nedostatku finanční prostředků, zdlouhavého stavebního řízení, ale i před nedostatkem kvalitních zaměstnanců.

Na nedostatek financí přitom plán upozorňuje v kapitole Model financování. V ní řeší, že většina projektů v Česku vzniká pomocí národních či evropských dotací. Jelikož podle dokumentu bude peněz z Evropské unie ubývat, je třeba financování projektů postupně měnit. Konkrétní částky a časový plán ovšem nejsou uvedeny.

Dokument se tedy zabývá tím, zda se na financování projektů může podílet soukromý subjekt. Pokud nikoli, měla by následovat analýza Evropských fondů a jiných zdrojů mimo státní rozpočet a národní dotace. Pokud ani toto není možné, je na řadě zvážit financování v rámci národní dotace. Jako poslední možnost jsou pak peníze ze státního rozpočtu, a to po diskusi s ministerstvem financí.

Dokument samotný má šest priorit:

  • doprava
  • digitální komunikace
  • energie
  • životní prostředí
  • sociální infrastruktura
  • věda, výzkum a vzdělání

Každá z oblastí má následně vytyčeny cíle.

  • Dále se podívejte na vybrané cíle u každé z výše zmíněných priorit pracovní verze Národního investičního plánu.
 

Právě se děje

Další zprávy