Investiční plán za biliony myslí hlavně na dopravu. Je to dávná verze, říká Babiš

Ondřej Neufus Ondřej Neufus
28. 11. 2019 15:30
Dosud neveřejný Národní investiční plán, jehož text slíbil premiér Andrej Babiš (ANO) představit do Vánoc, se zaměřuje na šest základních oblastí. Z pracovní verze dokumentu, o které informovaly Hospodářské noviny (HN) a kterou má Aktuálně.cz rovněž k dispozici, vyplývá, že do investic půjde do roku 2030 celkem 2,8 bilionu korun, nejvíce přitom do dopravy. Babiš materiál označil za dávnou verzi.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock.com

Digitální komunikace

Mimo probírané digitalizace státní správy myslí investiční plán i na další projekty z této oblasti. Konkrétně se jedná o zvýšení kybernetické bezpečnosti a podporu vysokorychlostního internetu.

V souladu s cíli strategie Evropské komise se má v příštím roce zvýšit přenosová rychlost na 30 Mb/s pro všechny obyvatele a na 100 Mb/s pro alespoň polovinu domácností.

Vedle toho by měly mít do roku 2025 školy, univerzity, výzkumná střediska, dopravní uzly, nemocnice i správní orgány přístup k internetu s rychlostí alespoň 1 Gb/s.

Prozatímním cílem je přitom také zajištění komerční dostupnosti pokrytí technologiemi 5G. Plán EU zavazuje státy podpořit tuto dostupnost alespoň v jednom velkém městě v každém státě unie do roku 2020.

Příklad investice: Na vznik Jednotné digitální brány, která má za cíl modernizovat služby veřejné správy, je v plánu vyhrazeno 264 milionů korun.
 

Právě se děje

Další zprávy