Na konto pro znevýhodněné studenty přibylo pět milionů

vt
13. 12. 2012 15:36
11. aukční salon výtvarníků pro Konto Bariéry vyvrcholil úspěšnou dražbou
Dražba výtvarných děl v modré posluchárně Karolina.
Dražba výtvarných děl v modré posluchárně Karolina. | Foto: Jan Šilpoch

Výsledek dražby, jíž o uplynulém víkendu vyvrcholil 11. aukční salon výtvarníků pro Konto Bariéry, je dobrou zprávou především pro handicapované studenty. Prostřednictvím Stipendia Bariéry k nim totiž poputuje na pět milionů korun.

Letošní aukce byla ve dvou ohledech rekordní - jednak počtem dražených děl (436), jednak počtem umělců, kteří své práce věnovali (383). Dražba, pro niž byly vyvolávací ceny stanoveny se souhlasem autorů na zhruba polovinu skutečné hodnoty (pohybovaly se v rozmezí 700 až 150 000 korun), vynesla celkem 4 986 000. To však ještě není konečná suma, protože další peníze budou přibývat z doprodeje věnovaných artefaktů (podrobnosti na www.kontobariery.cz).

Za nejvyšší cenu - 310 000 korun - byla v Modré posluchárně Karolina vydražena Kulová hlava, tavené broušené sklo dvojice Libenský-Brychtová. Boj o ni byl dramatický, z vyvolávací ceny podražila více než třikrát.

I jiné artefakty však učinily velký skok. Například „Vzpomínání" Olbrama Zoubka se z 15 tisíc vyšplhalo na 60 tisíc. Barevné nulové linie Zdeňka Sýkory se vydražily za 220 000, obraz Adrieny Šimotové „Z cyklu Ruce (VII.)" za 200 000...

Výtěžek dražby, která se koná každé dva roky, tradičně poputuje na Stipendium Bariéry, fond zřízený Kontem Bariéry v roce 2000. Je určen pro středoškoláky a vysokoškoláky z řad těžce zdravotně handicapovaných studentů. Středoškolákům (od druhého ročníku studia) a vysokoškolákům je vyplácen měsíční příspěvek ve výši 1 000 až 4 000 korun na jejich konto.

Tento příspěvek není podmíněn studijními výsledky, ale je chápán jako sociální podpora, která pomáhá hradit část nákladů spojených se studiem. V současnosti takto Konto Bariéry podporuje 61 studentů.

 

Právě se děje

Další zprávy