Umění pomůže handicapovaným studentům

vt
1. 12. 2012 18:07
Letošní aukční salon výtvarníků pro Konto Bariéry je rekordní počtem umělců i děl
Díla pro aukci si mohou zájemci prohlédnout až do 7. prosince v Karolinu. Otevřeno je denně od 10 do 18 hodin, vstup je zdarma.
Díla pro aukci si mohou zájemci prohlédnout až do 7. prosince v Karolinu. Otevřeno je denně od 10 do 18 hodin, vstup je zdarma. | Foto: Jan Šilpoch

Už 11. aukční salon výtvarníků pořádá v neděli 9. prosince Konto Bariéry. Letošek bude rekordní hned ve dvou směrech - jak počtem zúčastněných umělců (383), tak počtem děl, které Kontu Bariéry věnovali (436).

Mezi díly, jež se budou dražit, jsou i práce Adrieny Šimotové, Zdeňka Sýkory, Dalibora Chatrného či třeba Jaroslavy Brychtové. Aukční katalog, ve kterém jsou nafotografována a popsána všechna díla i jejich vyvolávací ceny, naleznete na www.kontobariery.cz.

Všechna díla si mohou zájemci také prohlédnout až do pátku 7. prosince na výstavě v Křížové chodbě Karolina. Otevřeno je denně od 10 do 18 hodin a vstup je zdarma.

Samotná aukce se bude konat v neděli 9. prosince od 13 hodin v Modré posluchárně Karolina, je veřejná a dražit může opravdu každý. Nejnižší vyvolávací cena je stanovena v hodnotě 700 Kč, nejvyšší pak 150 000 Kč.

Z výstavy děl 11. aukčního salonu výtvarníků pro Konto Bariéry v pražském Karolinu
Z výstavy děl 11. aukčního salonu výtvarníků pro Konto Bariéry v pražském Karolinu | Foto: Jan Šilpoch

„Na aukci se může přijít podívat opravdu kdokoli. Není podmínkou dražit. Stojí za to vidět pěkná a hodnotná díla a zažít neopakovatelnou atmosféru aukce v nedělní adventní odpoledne," zve Božena Jirků, ředitelka Konta Bariéry.

Výtěžek dražby, která se koná každé dva roky, tradičně poputuje na Stipendium Bariéry, fond zřízený Kontem Bariéry v roce 2000. Je určen pro středoškoláky a vysokoškoláky z řad těžce zdravotně handicapovaných studentů. Středoškolákům (od druhého ročníku studia) a vysokoškolákům je vyplácen měsíční příspěvek ve výši 1 000 až 4 000 korun na jejich konto. Tento příspěvek není podmíněn studijními výsledky, ale je chápán jako sociální podpora, která pomáhá hradit část nákladů spojených se studiem.

Pro mnohé studenty je tato podpora rozhodující. Ve školním/akademickém roce 2012/2013 podporuje Konto Bariéry 62 studentů. Z toho 51 jich pokračuje z předchozích let a 11 studentů nově přibylo.

 

Právě se děje

Další zprávy